8.6.16

Bloomberg: Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι εξοργισμένοι


Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι εξοργισμένοι από τους νέους φόρους και κυρίως γιατί δεν εφαρμόζονται στους διεθνείς ανταγωνιστές τους γράφει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
 
Για τον Πάνο Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet, της μεγαλύτερης ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης οι νέοι φόροι κάνουν τον ανταγωνισμό με διεθνείς εταιρείες όπως η Netflix ακόμη πιο δύσκολο. Η ιστορία είναι ίδια και για την τουριστική βιομηχανία, γράφει το πρακτορείο.
 
Για να λάβει την δόση από τους δανειστές η Ελλάδα, γράφει το Bloomberg αυξάνει τους φόρους στα πάντα, από την μπύρα, την χρήση του διαδικτύου, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση, έχει αυξήσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να λένε ότι αυτό θα αναχαιτίσει τα όποια σενάρια ανάπτυξης σε μία οικονομία που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από το 2008. 
 
Οι φόροι θα οδηγήσουν σε επαχθείς συνθήκες και σε αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ξένες επιχειρήσεις που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες και τα κέρδη τους δεν φορολογούνται στην Ελλάδα λέει ο Πάνος Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι ο φόρος στην τηλεόραση θα δημιουργήσει πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες που εμποδίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές.
 
Η αύξηση των φόρων ήταν μέρος της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της και η κυβέρνηση έχει πει ότι αυτή η συμφωνία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η παροχή ρευστότητας στην ελληνική αγορά θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της επιπλέον λιτότητας.
 
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα βοηθήσουν την αναζωογόνηση της οικονομίας αλλά θα αποκαταστήσουν τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές, λέει ο Maxime Sbaihi, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.
 
Η νέα φορολογία θα γίνει αισθητή και στην τουριστική βιομηχανία η οποία συνεισφέρει το 18,5% του ΑΕΠ της χώρας. «Την ώρα που κυβέρνηση υπερφορολογεί τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις οδηγεί σε ασφυξία χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τις ανεξέλεγκτες ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες», λέει ο Ανδρέας Ανδρεάδης πρόεδρος της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Τουρισμού.