15.6.16

Κράτος απατεών: "Παγώνει" τη μείωση αντικειμενικών αξιών για να εισπράξει ΕΝΦΙΑ και βγάζει στο σφυρί σπίτια με "γκρεμισμένες" εμπορικές τιμές


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ - ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ !

Όσοι ήλπιζαν πώς θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ από τα τέλη του 2016 μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν, όπως έπραξε και η κυβέρνηση, αναβάλλοντας για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ή αρχές του 2018 τη μείωση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων υπολογίζεται το “χαράτσι”. Σε αντίθεση ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι απολύτως συνεπής και αρχίζει από 29 Ιουνίου να βγάζει στο σφυρί σπίτια πολιτών για χρέη προς την Εφορία.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για περαιτέρω μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δεδομένου ότι οι τιμές σήμερα υπολογίζονται με πλασματικές αξίες λόγω της κατάρρευσης των εμπορικών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζήτησε να μετατοπιστεί το μέτρο ένα χρόνο μετά.
Εκεί δηλαδή που θα μειώνονταν οι αντικειμενικές αξίες περί τα τέλη του 2016, να γίνει αυτό το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ή από αρχές του 2018. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι σαφής και συγκεκριμένος. Προκειμένου να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός και «σίγουρος» στην είσπραξή του φόρος ως τώρα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, θα παραμείνει υψηλός και ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα, η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών κατά τα άλλα παραμένουν προσηλωμένοι στην υποχρέωση συλλογής και ενημέρωσης των αγοραίων τιμών των ακινήτων, προκειμένου να στηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών, ώστε στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Για το λόγο αυτό, περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν πολύ υψηλές δεν θα δουν ελάφρυνση, καθώς δεν υπάρχει ικανός όγκος αγοραπωλησιών για να δημιουργηθεί αξιόπιστη βάση δεδομένων. Και το 2015 άλλωστε οι μειώσεις των τιμών της εφορίας δεν έγιναν «αυτοματοποιημένα» αλλά καθορίστηκαν με πολιτικά κριτήρια και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που εξέτασε την κατάσταση.
Και τη στιγμή που η κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, παρ' ότι είναι δέσμευση του μνημονίου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απολύτως συνεπής έρχεται να βγάλει σε πλειστηριασμό ακίνητα για οφειλές προς την Εφορία. Ήδη, δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με τα 30 πρώτα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί από τις 29 Ιουνίου.
Στην πρώτη λίστα υπάρχουν οικόπεδα, διαμερίσματα, μεζονέτες, χωράφια μέχρι και θέσεις στάθμευσης και προφανής στόχος είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αύξηση της πίεσης όσων μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν.
Πιο ευάλωτοι είναι όσοι δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, συνεπώς δεν προστατεύονται ούτε για την πρώτη κατοικία τους. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με την εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής, που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του την 1η Ιουνίου.
Το κράτος δηλαδή συμπεριφέρεται σαν απατεώνας. Υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες που όλοι παραδέχονται πώς είναι πλασματικές και ταυτόχρονα προχωρά σε κατασχέσεις με βάση τις εμπορικές αξίες που έχουν ισοπεδωθεί. 
pronews