15.6.16

Τα ψέματα Φίλη είναι εντός συνταγματικών ορίων;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ως γνωστόν την περασμένη εβδομάδα ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Φίλης σχολίασε το κίνημα «Παραιτηθείτε» και τη σημερινή διαδήλωση.
Μιλώντας στονAlpha 9,89, ο κ. Φίλης είχε μιλήσει για «κινήματα κατσαρόλας», προσθέτοντας ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής.
Πέραν του ότι κάτι τέτοια λέει αυτόν τον καιρό και ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα, που αρνείται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με θέμα την αποπομπή του αν και έχουν συγκεντρωθεί 2 εκατομμύρια υπογραφές (αν και πρέπει να θυμίσω πως ο Τσάβες είχε οργανώσει καμιά εικοσαριά εκλογές και δημοψηφίσματα για να… παραμείνει στην εξουσία), υπάρχει και μια ακόμη ερώτηση στην οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Φίλης. Η εξής:

Τα ψέματα που ο ίδιος μόνος του (χωρίς την βοήθεια των υπολοίπων) έχει κατά καιρούς πει αποτελούν πράξη σεβασμού του Συντάγματος; Επιτρέπει το Σύνταγμα αυτά τα ελεεινά ψέματα; Η δική του στάση βρίσκεται εντός ορίων συνταγματικής ανοχής.
Και για να του φρεσκάρουμε τη μνήμη, ιδού ένα πρόχειρο απάνθισμα ψεμάτων κατά Φίλη:
-29 Ιανουαρίου 2015, Μέγκα:  «Εμείς δεν ξαναβάζουμε τη συζήτηση από την εκκρεμούσα αξιολόγηση, αυτή για εμάς δεν υπάρχει / Εμείς δεν βάζουμε ως προαπαιτούμενο στη συζήτηση την αξιολόγηση. Μιλάμε για μια ακύρωση και νομοθετικά στην πορεία αλλά πολιτικά τώρα των μνημονιακών υποχρεώσεων».
-3 Φεβρουαρίου 2015, Σκάι: «Η τρόικα δεν ξαναπατάει στην Ελλάδα και δεν υπάρχει αξιολόγηση. Τέλειωσαν αυτά. Μνημόνιο δεν θα γίνει, τελείωσε. Θα μιλάμε μόνο με κορυφαία στελέχη».
-4 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Φίλης, ρ/φ Alpha: «Δεν συζητάμε μνημόνιο, δεν συζητάμε 5η αξιολόγηση, ούτε τρόικα».
-10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης: «Ο κ. Βαρουφάκης είχε την πολιτική δύναμη και διορατικότητα να μην μιλήσει μόνο με μια φράση. Είπε και κάτι άλλο που ξεχνιέται εύκολα από τους επικριτές. Ότι το μνημόνιο είναι καθεστώς και αυτό το καθεστώς εμείς θέλουμε να το ξηλώσουμε με μεθοδικές κινήσεις. Ξηλώνουμε τον πυρήνα του μνημονίου που είναι η εσωτερική υποτίμηση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Βήμα Fm: «Παράταση του μνημονίου όχι και ούτε 6η αξιολόγηση. Θα ζητήσουμε μια νέα συμφωνία ενδιάμεση, η γέφυρα που λέει ο Βαρουφάκης» / «Δεν πρόκειται να κάνουμε την 5ηαξιολόγηση».
-9 Μαρτίου 2015, τηλεόραση Σκάι: «Ούτε νέο δάνειο θα πάρουμε ούτε νέο μνημόνιο.  Μια γλώσσα μιλάμε, δεν υπάρχει διγλωσσία.  Δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στην πρόταση Βαρουφάκη. Το λαϊκό εισόδημα δεν θα θιγεί, καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις».
-9 Μαρτίου 2015, Στον Ενικό. «Ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια θα ξανακριθεί» / «Η τρόικα δεν θα πατήσει στην Αθήνα».
-10 Μαρτίου 2015, Παραπολιτικά Fm: «Μπορούν να έλθουν οι τεχνοκράτες αν θέλουν, αλλά καλύτερα να καθίσουν στη χώρα τους. Αν επιχειρήσουν να αναβιώσουν την ιστορία Τόμσεν, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινή γνώμη».
-11 Μαρτίου 2015, Αντέννα: «Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση» (Σ.Σ. Στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η λέξη αξιολόγηση υπήρχε έξι φορές).
-18 Μαρτίου 2015, Βουλή, ν/σ για ανθρωπιστική κρίση: «Η συμφωνία καθιστά οριστικά παρελθόν το μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση».
-24-25 Μαρτίου 2015, Κόντρα: «Ο κ. Σαμαράς ήταν καλός μαθητής του μερκελισμού» (επομένη συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ) / «Απόκτημα για την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης».
-24 Μαρτίου 2015, Παραπολιτικά: «Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει. Θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που δεν θα πιάνει τα δυαράκια και τα τριαράκια».
-26 Μαρτίου 2015, Μέγκα, (για δανειακή σύμβαση): «Είναι ένα υπόλειμμα που τελειώνει. Δεν έχουμε λόγο να ψηφίσουμε ένα υπόλειμμα». 
-3 Απριλίου 2015, Σκάι τηλεόραση: «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμβάσεις που έχουν προχωρήσει και οι οποίες ξεπουλάνε υποδομές. Οι υποδομές είτε είναι αεροδρόμια είτε λιμάνια πρέπει να έχουν έντονη την παρουσία του ελληνικού δημοσίου. Δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση».
-5 Απριλίου 2015, Μέγκα: «Υπάρχει πίεση να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις με το ΕΚΑΣ, οι επικουρικές συντάξεις. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια μείωση και έχουμε βρει και πόρους για να στηρίξουμε τις συντάξεις. Δεύτερη κόκκινη γραμμή οι ομαδικές απολύσεις. Εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε. Δεν δεχόμαστε αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης».
-27 Απριλίου 2015, Real fm: «Εάν δεν έχουμε χρήματα, κατά προτεραιότητα θα δώσουμε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Και μετά ό,τι περισσέψει» / «Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον ΦΠΑ οριζοντίως σε είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση τύπου ξεπουλήματος. ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα δεν θα υπάρξει, τέλειωσε αυτό» / «Εμείς έχουμε τέσσερις κόκκινες γραμμές στις οποίες επιμένουμε».
-6 Μαΐου 2015, Μέγκα _Ον Λάιν: «Οι προγραμματικές δηλώσεις μας ισχύουν. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη. Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ».
-14 Μαΐου 2015, Αθήνα 9,84, (για συμφωνία): «Αν δεν μπορεί να κλείσει, δεν θα κλείσει».
-10 Ιουνίου 2015, Μέγκα: «Μονομερώς θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας» / «Εμείς δεν εφαρμόζουμε μνημόνιο. Εμείς καταργούμε μνημόνιο».
-11 Ιουνίου 2015, Σκάι: «Για κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο: Ήταν σχήμα λόγου».
-14 Ιουνίου 2015, Σκάι. Ακραίως: «Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί, είναι κόκκινη γραμμή. Ο ΦΠΑ τέλος/ Ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχουν».
-13 Ιουλίου 2015, Αντέννα: «Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε συνθήκες εικονικού πνιγμού / Είναι αλήθεια ότι είχαμε την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν στην Ευρώπη να λειτουργήσει η Δημοκρατία».
-25 Αυγούστου 2015, Σκάι τηλεόραση: «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδύναμα την ευθύνη να εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλάζοντάς το».
-3 Απριλίου 2016, Real News: «Η παρουσία του ΔΝΤ με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές του επιδρά πια μόνο αρνητικά σε κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό».
Προφανώς, τα σχόλια περιττεύουν…