6.6.16

Ειδική Ομάδα Αστυνόμευσης, Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων: Όταν Οι Υπηρεσίες Λειτουργούν Όπως Πρέπει, Λόγω Ευσυνειδησίας Αυτών Που Τις Στελεχώνουν.



Ρεπορτάζ Τρύφωνας Τιπούρτης. 

Από όποιο βήμα κατέχω, διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, έχω γράψει και πει εκατοντάδες φορές ότι ο σωστός, έγκυρος και ανιδιοτελής δημοσιογράφος θα πρέπει να αναδεικνύει θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και που "περνούν" ως φευγαλέες ειδήσεις, χωρίς να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην σοβαρότητά τους.


Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Eιδική Oμάδα Aστυνόμευσης της ...
Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων. 
Πρόκειται για μία ομάδα που, όλα δείχνουν πως, απαρτίζεται από πλήρως ευσυνείδητους και επαγγελματίες άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας. 


Ανθρώπους,  που έμειναν πιστοί στην ιδέα της Αστυνομίας  που είναι να προστατεύει τους πολίτες, την περιουσία τους, και γενικότερα να διασφαλίζει την αίσθηση της ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του.

Η Eιδική Oμάδα Aστυνόμευσης Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων αποτελειται απο επτά (7) Αστυνομικούς. Οι τέσσερις εξ αυτών προέρχονται απο κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας, και οι υπόλοιποι τρεις έχουν επιλεχθεί ως από τους καλύτερους των τοπικών υπηρεσιών.

Η ιδέα της υλοποίησης της Ομάδας, ήταν του Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Σκούμα, και στην υλοποίησή της συνέβαλλε τα μέγιστα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ιωάννης Βασιλάκος. 

Ο Κώστας Σκούμας, μετατέθηκε από την από Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Καραΐτση.
Αν και η τοποθέτησή του έγινε μόλις τον Φεβρουάριο του 2016 και ακόμη δεν έχει προλάβει να προσφέρει το έργο που ο ίδιος επιθυμεί, παραταύτα πρόκειται για ικανότατο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, που μόνο και μόνο από την ιδέα της ίδρυσης και υλοποίησης μίας τέτοιας ειδικής ομάδας στην περιοχή μας είναι άξιος μνείας.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος, είναι "γέννημα θρέμμα" της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Ικανότατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, έχει δώσει δείγματα έργου του από διάφορες θέσεις στην υπηρεσία του στην περιοχή μας. Έχει υπηρετήσει στο συνοριακό τμήμα Δελβινακίου ως διοικητής, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, στο Τμήμα Περιφέρειας και τέλος στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Είναι άριστος γνώστης της περιοχής και των προβλημάτων της, καθώς και της υπηρεσίας του.

Όσο αφορά, τώρα, τους άνδρες που στελεχώνουν την Ειδική Ομάδα, φυσικά και δεν θα αναγράψω τα ονόματά τους και τις ιδιαίτερες υπηρεσίες και προσόντα του καθενός τους.
Αυτό όμως δεν υποβιβάζει με κανέναν τρόπο την ικανότητά τους, τον επαγγελματισμό τους και τον κόπο τους στην υπηρεσία τους, εφόσον χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα. 
Πρόκειται για τα παιδιά ή τα αδέρφια του καθενός μας. 
Είναι γεννήματα δικά μας, για όλους μας. 

Το έργο τους είναι πολύ  παραπάνω από αξιόλογο.
Σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, με την ολοένα και αυξανόμενη εγκληματικότητα για πολλούς και διαφόρους λόγους - είτε από αλλοδαπούς είτε από από γηγενείς και αυθόχθονες κακοποιούς -, συνάνθρωποί μας που είναι ορκισμένοι να υπηρετούν την ασφάλεια του πολίτη και της ίδιας της χώρας, είναι απαραίτητοι όσο ποτέ άλλοτε. 

Ο επαγγελματισμός, η ευσυνειδησία, η ακεραιότητα και το υψηλό φρόνημα, είναι απαραίτητα στοιχεία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και αν μη τι άλλο είμαι πεπεισμένος πως οι συγκεκριμένοι της Ειδικής Ομάδας τα πληρούν στον υψηλότερο βαθμό. 

Η Eιδική Oμάδα Aστυνόμευσης ξεκίνησε να λειτουργεί στις 8 Μαρτίου του 2016.
Δείτε παρακάτω το έργο που έχουν επιτελέσει μόλις σε 4 μήνες...

Μάρτιος 2016 
11-03-2016 Σύλληψη δύο Βουλγάρων που είχαν αρπάξει συσκευές κινητής τηλεφωνίας από εμπορικά καταστήματα στα Γιάννενα. 

11-03-2016 Συμμετοχή στον εντοπισμό και την σύλληψη δύο αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής από ΤΣΦ Κόνιτσας, για κλοπές σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. 

16-03-2016 Σύλληψη 54χρονου και κατάσχεση του αυτοκινήτου του, για διακίνηση 48χρονου Αλβανού ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. 

19-03-2016 Εξιχνίαση κλοπής κινητού τηλεφώνου σε βάρος θαμώνα καταστήματος.  Ταυτοποίηση στοιχείων δύο 20χρονων και σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος τους για κλοπή. 

22-03-2016 Σύλληψη 42χρονη γυναίκας Ρομά για κλοπή, όπου με την μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε από 41χρονο 320 ευρώ. 

22-03-2016 Έπειτα από έρευνα στο σπίτι της πιο πάνω 42χρονης, προχώρησαν στην σύλληψη 37χρονου για παράνομη οπλοκατοχή, αφού βρέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο με ληγμένη άδεια κατοχής, καθώς και ένα σκαπτικό μηχάνημα και τρία μηχανήματα ήχου. 
Το σκαπτικό μηχάνημα είχε κλαπεί τον Φεβρουάριο από το Πέραμα Ιωαννίνων και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. 

26-03-2016 Σύλληψη στα πλαίσια του αυτόφωρου δυο ημεδαπών για κλοπή σε Γυμνάσιο της Χρυσοβιτσας Μετσόβου, του ποσού των 1500 ευρω το οποίο είχαν μαζέψει μαθητές για την σχολική εκδρομή τους. 
Το χρηματικό ποσό αποδόθηκε στον διευθυντή του σχολείου. 
Επίσης σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή μικρής ποσότητας χασίς. 

29-03-2016 Σύλληψη 4 ατόμων, δύο 21χρονων ημεδαπών και δύο 27χρονων υπηκόων Αλβανίας, για κλοπή από σχολείο στον Κατσικά Ιωαννίνων και κλοπή μοτοποδηλάτου στο Κουτσελιό Ιωαννίνων. 
Από το σχολείο του Κατσικά είχαν αφαιρέσει χρηματικό ποσό και δύο φορητούς υπολογιστές, και από πυλωτή κατοικίας στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, έκλεψαν δίκυκλο μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας 48χρονου. 

Απρίλιος 2016 
09-04-2016 Σύλληψη δεκατριών (13) ατόμων ηλικίας από 28 έως 78 ετών για διενέργεια και συμμετοχή σε τυχερά – απαγορευμένα παίγνια. 
Μεταξύ αυτών ήταν και ο 57χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος που είχε επιτρέψει την διενέργεια του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου πόκερ. 
Κατασχέθηκαν : 
-ένα τραπέζι ειδικά διαμορφωμένο για διενέργεια χαρτοπαιγνίων. 
-το χρηματικό ποσό των 3.200 ευρώ. 
-8 ζάρια. 
-μία μάρκα που έφερε την επιγραφή dealer. 
-24 τράπουλες και 39 φύλλα τράπουλας. 
-ένα μεταλλικό κουτί, που βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, κάτω από το τραπέζι, όπου διενεργούνταν το απαγορευμένο παιχνίδι. 

10-04-2016 Σύλληψη, στα πλαίσια του αυτόφωρου, για χασίς ποσότητας 12,3 γραμμαρίων. 

19-04-2016 Σύλληψη, στα πλαίσια του αυτόφωρου, δύο αλβανών στους οποίους είχε επιβληθεί μέτρο απαγόρευσης. 

20-04-2016 Επιχείρηση σε καταυλισμό ρομά και σύλληψη στα πλαίσια του αυτόφωρου για παράνομη οπλοκατοχή. 

21-04-2016 Σύλληψη, στα πλαίσια του αυτόφωρου, δύο ατόμων ηλικίας 27 και 29 ετών, για κλοπή ποδηλάτου ιδιοκτησίας 30χρονης, από την πόλη των Ιωαννίνων. 
Ειδικότερα, σε βάρος του 29χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία και για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης και παράνομης οπλοκατοχής. 

30-04-2016 Σύλληψη 60χρονου για καταδικαστικές αποφάσεις, ποινές φυλάκισης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων και το Μονομελέ Πλημμελειοδικείο Πρέβεζας, για φοροδιαφυγή και πλαστογραφία αντίστοιχα. 



Μάιος 2016 
04-05-2016 Σύλληψη φυγόποινου με 8 καταδικαστικές αποφάσεις και ποινές φυλάκισης 21 μηνών και 1800 ευρώ πρόστιμο. 

09-05-2016 Σύλληψη δύο Ρομά ηλικίας 35 και 23 ετών για κλοπή κοσμημάτων από οικία στα Γιάννενα. 

09-05-2016 Σύλληψη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο ημεδαπών ηλικίας 33 και 28 ετών για κλοπή. 
Οι δύο δράστες είχαν αφαιρέσει από τσάντα 30χρονης το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ. 

09-05-2016 Σύλληψη 37χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και τριών μηνών για παραβάσεις για εισαγωγή, μεταφορά, αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη κατοχή όπλων. 

18-05 έως και 22-05-2016 Συμμετοχή στην επιχείρηση για την σύλληψη του δράστη με τις κλεμμένες εικόνες στην Κόνιτσα. 

24-05-2016 Σύλληψη 63χρονου για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντάλματα σύλληψης. 
Συγκεκριμένα: 
-Ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για τοκογλυφία. 
-Καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, ποινής κάθειρξης οκτώ ετών και χρηματικής ποινής (10.000) ευρώ, για τοκογλυφία. 
-Καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης ενός έτους, για απάτη και τοκογλυφία. 
-Καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί επιταγών. 
-Τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, για πλαστογραφίες. 
-Δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών, για κλοπή, πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. 
-Δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης είκοσι μηνών, για απάτες. 

24-05-2016 Σύλληψη 52χρονου για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων. 
Συγκεκριμένα: 
Τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών και χρηματικής ποινής (2.400) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί επιταγών. 
-Δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης τριών ετών, για φοροδιαφυγή. 
-Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (600) ευρώ, για εισφορές. 

24-05-2016 Σύλληψη 29χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. 

Ιούνιος 2016 
04-06-2016 Σύλληψη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενός ρομά για κλοπή δύο συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία της κλεπταποδόχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 860 ναρκωτικά χάπια. 

05-06-2016 Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα σύλληψης για κλοπή απο οικία με ποινή φυλάκισης 8 μηνών. 

05-06-2016 Σύλληψη ημεδαπού, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για κλοπή ρούχων από αλλοδαπή. 

Σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας της η Eιδική Oμάδα Aστυνόμευσης επιλήφθηκε σε 25 διαφορετικές περιπτώσεις και προέβησαν στην σύλληψη 49 ατόμων. 
Αποδόθηκαν σε 11 πολίτες τα πράγματα ιδιοκτησίας τους που τους είχαν κλαπεί, και να μη τι άλλο αυτό μεγενθύνει το αίσθημα του πολίτη ως προς την απόδοση της δικαιοσύνης και της ασφάλειας της περιουσίας του. 
Επιστράφηκαν, επίσης, οι κλεμμένες εικόνες από Ιερούς Ναούς στην περιοχή της Κόνιτσας, κάτι που επίσης αυξάνει το αίσθημα του πολίτη ως προς την περιφρούρηση και προάσπιση των θρησκεπτικών και ιδεολογικών του αξιών. 





Όλα τα παραπάνω γραφόμενά μου, ας αποτελέσουν την ηθική αμοιβή για τους άνδρες και τα στελέχη αυτής της ειδικής ομάδας. 
Η αναγνωρισιμότητα των ενεργειών τους είναι αμοιβή για τους ίδιους, και συντελούν στο να κρατήσουν το ηθικό και το φρόνημά τους σε επίπεδο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την κοινή ησυχία, την ηρεμία της καθημερινής ζωής των πολιτών, και να θεμελιώσουν το αίσθημα ασφάλειας όλων μας. 



ΥΓ. 
Στις 1 Ιουνίου του 2016, σε μία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, βραβεύτηκε από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σκούμα, αστυνομικός μέλος της Ειδικής Ομάδας με το Τιμητικό Δίπλωμα και το Μετάλλιο Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας. 

Ο ειδικο-ομαδίτης αστυνομικός συμμετείχε κατά το παρελθόν σε περιοχή της Αττικής σε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη ένοπλου επικίνδυνου κακοποιού. 

Αυτό ας γίνει "μάθημα" και "στόχος" για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους

http://www.epirus-ellas.gr/