25.5.16

«Priboy» η ρωσική εναλλακτική σχεδίαση για τα «Mistral»!

Από τα Γαλλικά, θα είναι πολύ ανώτερα.ΑΛΕΞ
__________________________
Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη ναυπήγηση των δικών της ελικοπτεροφόρων πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων σαν τα γαλλικά τύπου «Mistral» που δεν παρέλαβε ποτέ, εξαιτίας της υποστήριξης της πολεμικής περιπέτειας στην ανατολική Ουκρανία, που κατέληξε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας…


Την αποκάλυψη έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα πλοία του τύπου θα ναυπηγηθούν για να φιλοξενήσουν τα ναυτικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Kamov Ka-52K, σαν αυτά που σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Mistral της Ρωσίας ο νέος τους κάτοχος, το Ναυτικό της Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται, ότι η ακύρωση του συμβολαίου Ρωσίας-Γαλλίας τον Αύγουστο του 2015 για πολιτικούς όπως εξηγήθηκε λόγους, είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τους Γάλλους στους Ρώσους.
Το ναυπηγικό πρόγραμμα θα αναλάβει η United Shipbuilding Corporation, ένα πρόγραμμα που θα ενταχθεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2025. Οι αποκαλύτψεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια της έκθεσης ελικοπτέρων HeliRussia-2016 που διοργανώθηκε στη Μόσχα.
Όσον αφορά τα ελικόπτερα Ka-52 Alligator (κωδικός NATO «Hokum B)» και το έκδοχο Kamov Ka-52K, σχεδιάστηκαν ακολουθώντας τις προδιαγραφές των Mistral, οπότε είναι εύλογο να υποθέσει κανείς, ότι τα «ρωσικά Mistral» θα ακολουθήσουν τον σχεδιαστικό «μπούσουλα» του γαλλικού σκάφους.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα ελικόπτερα δεν θα μπορούσαν να παραμένουν αναξιοποίητα μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των νέων πλοίων, ένα πρόγραμμα που είναι φυσικό να έχει μεγάλο ρίσκο, οπότε και θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά και χωρίς τα πλοία, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του σχεδιαστικού γραφείου Kamov.
Ενδιαφέρον έχει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το σχεδιαστικό γραφείο «Nevsky» που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, για τη σχεδίαση ενός μεγάλου πλοίου αμφιβίων αποστολών με την επωνυμία «Priboy», το οποίο προορίζεται για εναλλακτική λύση στα Mistral.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που αποδέσμευσε μερικές πληροφορίες, τα «Priboy» θα έχουν εκτόπισμα 14.000 τόνων και θα μπορούν να φιλοξενούν μέχρι οχτώ ελικόπτερα, μαζί με 50 θωρακισμένα οχήματα και 500 πεζοναύτες. Ωστόσο, αυτή είναι μία από τις προτεινόμενες σχεδιάσεις και για τον τελικό νικητή θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη.

defence-point