9.3.16

Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εμβέλειας 2.000 χλμ από τα έγκατα της γης - Συναγερμός σε Τουρκία, Σ.Αραβία (vid, φωτό)



Σοκ προκάλεσε το Ιράν σε Τουρκία, Σ.Αραβία με την επιτυχή εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 2.000 χλμ από τα έγκατα της γης. Οι ΗΠΑ έστειλαν το USS Ross (DDG-71) κλάσης Arleigh Burke στην Σούδα με τελικό προορισμό την Α.Μεσόγειο ενώ συναγερμός σήμανε και στην Τουρκία με τους επιτελείς να συγκεντρώνονται στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το Ιράν απάντησε έτσι στην σουνιτική άσκηση "North Thunder" αλλά και στην «Volkan-2016»
Δύο είδη βαλλιστικού πυραύλου Qadr εκτόξευσαν οι Ιρανοί Φρουροί (IRGC) από τα βόρεια του Ιράν κατά την διάρκεια μεγάλης εθνικής πυραυλικής άσκησης "Might of Velayat" που στόχο είχε την καταστροφή στόχων νότια της χώρας.
Συγκεκριμένα, δύο είδη βαλλιστικών πυραύλων οι Qadr-H και Qadr-F εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη το πρωί από τα υψώματα του βουνού ανατολικού Alborz βόρεια του Ιράν και έπληξαν στόχους στις ακτές Makran coasts, νοτιοανατολικά της χώρας.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι διέσχισαν 1.400 χλμ πριν πλήξουν τους στόχους.
Tαυτόχρονα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τεχεράνης είναι ικανοί να φτάσουν και τα παλαιστινιακά εδάφη και να πλήξουν στόχους του Ισραήλ.
Ο Στρατηγός Mohammad Ali Jafarri, αρχηγός των Ιρανών Φρουρών IRGC, δήλωσε ότι "δείξαμε την αποφασιστικότητα, την ετοιμότητα και την δύναμη αποτροπής μας".
"Ο λόγος που σχεδιάσαμε τους πυραύλους μας με εμβέλεια 2.000 χλμ είναι για να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε τον εχθρό από ασφαλή απόσταση" είπε ο Ταξίαρχος Amir Ali Hajizadeh.
Από την Τρίτη υπήρχαν πολλαπλές αναφορές ότι το Ιράν προχώρησε στην εκτόξευση άγνωστων βαλλιστικών πυραύλων από υπόγειες εγκαταστάσεις αλλά όλοι είκαζαν ότι επρόκειτο για τους πυραύλους Emad τους οποίους το Ιράν αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2015.
ΗΠΑ και διεθνής κοινότητα ζητούν νέες κυρώσεις στο Ιράν ενώ το τελευταίο αψήφισε τις τελευταίες κυρώσεις που του επιβλήθησαν δύο μήνες πριν, ως απάντηση στην δοκιμή των πυραύλων Emad.
Ο πύραυλος Emad έχει αναπτυχθεί στην βάση του Shahab-3 με εμβέλεια 1,700 χλμ αλλά διαθέτει καλύτερο σύστημα καθοδήγησης.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Mark Toner, απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν "κατάλληλες εξηγήσεις" ενώ το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόζουν διάφορα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.
رزمایش موشکی سپاه پاسداران







pronews