17.2.16

Ηττα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας: "Σταματήστε άμεσα τους βομβαρδισμούς" (φωτό, vid)


ΤΑ SU-34 ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΛΟΪΚΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ 260 ΧΛΜ - ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ: "ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΣΥΡΙΑ" 

του Βασίλη Καπούλα




Πριν λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους της Β.Συρίας κατόπιν ξεκάθαρων προειδοποιήσεων από την Ρωσία ότι θα συντριβεί αν εισβάλλει.
Λίγο νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και μέλος της Δούμα, Nikolai Kovalyov, είχε προειδοποιήσει Τουρκία και Σαουδική Αραβία να μην τολμήσουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στην Συρία γιατί τα ρωσικά μαχητικά θα τους βομβαρδίσουν!
Πρόκειται καθαρά για διπλωματική ήττα για την Αγκυρα, η οποία όμως, όπως και στο Κυπριακό που ηττάται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ επί δεκαετίες, έτσι και τώρα, "σφυρίζει αδιάφορα".
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων του YPG στην βόρεια Συρία!
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, μετά από μια κεκλεισμένη των θυρών συνάντηση των 15 μελών "εξέφρασε την ανησυχία του" για τις τουρκικές επιθέσεις στην Συρία!
"Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τον διεθνή νόμο" είπε ο Ramirez.
Τα 15 μέλη συζήτησαν την στρατιωτική δράση της Τουρκίας κατόπιν απαίτησης της Ρωσίας ενώ ο Ρώσος πρέσβης, Vladimir Safronkov, είχε τονίσει πως "Η Ρωσία ζήτησε από τους συμμάχους της Τουρκίας να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα να σταματήσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της στην Συρία"!
Πριν από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία εκλιπαρούσε τις ΗΠΑ να δεχτούν χερσαία επίθεση και να συμμετάσχουν οι ίδιοι.
"Τουρκία, Σ.Αραβία, και κάποιοι από την Ευρώπη θέλουν χερσαία επιχείρηση στην Συρία αλλά δεν υπάρχει συνέναιση στον συνασπισμό και στρατηγική για μια τέτοια επιχείρηση" είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε από Τουρκία, Σ.Αραβία και Κατάρ να κάνουν μόνοι τους μία τέτοια χερσαία επιχείρηση, δεν είναι ρεαλιστικό" τόνισε!
"Αν μια τέτοια επιχείρηση πρόκειται να λάβει χώρα πρέπει να είναι κοινή όπως οι αεροπορικές επιδρομές" πρόσθεσε.
"Δεν έχει γίνει σοβαρός διάλογος μέσα στον συνασπισμό για χερσαία επιχείρηση"...
"Συζητούμε με τους συμμάχους μας και προσπαθούμε να πείσουμε τους Αμερικανούς" ανέφερε.
Πάντως συνεχίζεται η μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με Συρία.
Αλλά υπάρχει μια εξέλιξη που ίσως την ενδιαφέρει περισσότερο: Σε μια καθαρή προειδοποίηση για πιθανό όλεθρο του τουρκικού Ναυτικού τα ρωσικά μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-34 στην Συρία εξοπλίστηκαν με τον νέο αντιπλοϊκό πύραυλο Κh-35U με εμβέλεια 260 χλμ. (ΝΑΤΟϊκός κωδικός ΑS-20 Kayak)! 
"Οι Τούρκοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων σε εδάφη της Συρίας, η Ρωσική Αεροπορία θα τους βομβαρδίσει" ανέφερε συγκεκριμένα.
"Αν Σαουδάραβες και Τούρκοι μπουν στην Συρία δεν θα ξεχωρίσουν από τους τρομοκράτες και η Ρωσία θα δράσει κατόπιν της απαίτησης της νόμιμης συριακής κυβέρνησης" τόνισε.
Όσον αφορά τη δράση της Ρωσικής Αεροπορίας στην Συρία..."Τα ρωσικά μαχητικά διεξήγαγαν 444 επιδρομές και έπληξαν 1.593 στόχους αυτή τη βδομάδα σε Deir Ezzor, Darra, Χομς, Λαττάκεια, Χαλέπιανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. 
 "Ο συριακός Στρατός απελευθέρωσε 800 τχλμ και 73 χωριά από τους τρομοκράτες από 1η Φεβρουαρίου".  
"Οι τρομοκράτες σε Ιντλίμπ και Χαλέπι συνεχίζουν να λαμβάνουν όπλα, πυρομαχικά και ενισχύσεις μέσω των τουρκικών συνόρων τη νύχτα".  
"Οι ισλαμιστές στο Β.Χαλέπι εκκένωσαν την περιοχή με τις οικογένειές τους προς τα τουρκικά σύνορα"   "Η δραστηριότητα των τρομοκρατών έχει κατακόρυφα αυξηθεί στη Νότια και Β.Συρία μετά την εκεχειρία του Μονάχου" είπε ο Konashenkov.  
"Ο στρατός μας παρακολουθεί τις τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία καθώς και κάποιους "γείτονες" τριγύρω" είπε ο Konashenkov.
 "Για μια ακόμη φορά να σας υπενθυμίσω ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους έχουν ενεργοποιήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα πληροφοριών που παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τις δραστηριότητες των τρομοκρατών στην Συρία καθώς και των γειτόνων τους ημέρα και νύχτα".  
"Από την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό πυροβολικό χτυπάει θέσεις του Στρατού της Συρίας και της πατριωτικής αντιπολίτευσης σε περιοχές των συνόρων. Περίπου 100 φορές έβαλλαν κατά θέσεων τους στο Χαλέπι" ανέφερε ο Igor Konashenkov.
Εικόνες από το Tal-Rifaat


pronews