16.2.16

Το "supermarket" του υποκόσμου


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης

Όπλα, ναρκωτικά, κοσμήματα, πιστωτικές κάρτες και κάθε λογής παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ο οποίος θα αποκτήσει πρόσβαση στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο».

Στην ουσία πρόκειται για… «supermarket» του υποκόσμου όπου ο «πελάτης» έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε μια πλειάδα παράνομων αγαθών, να τα παραγγείλει πληρώνοντας με bitcoin και στη συνέχεια να παραλάβει την παραγγελία του στο σπίτι του, όπως θα γινόταν αν αγόραζε από οποιοδήποτε κλασσικό ηλεκτρονικό κατάστημα.


Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

Σερφάρισμα στα… κρυφά

Τι είναι όμως το «dark web»; Στην ουσία πρόκειται για μικρές και καλά προφυλασσόμενες, από τιςπαραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, γωνιές -ή καλύτερα δίκτυα- του διαδικτύου στις οποίες δρουν κυκλώματα σωματεμπόρων, εμπόρων όπλων, ποινικών, ναρκέμπορων, κλεπταποδόχων και άλλων.

Προκειμένου να εισέλθει κάποιος σε αυτές τις… σκοτεινές γωνιές και να περιηγηθεί στις παράνομες υπεραγόρες, θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικά λογισμικά τα οποία θα του εξασφαλίζουν την ανωνυμία του μπλοκάροντας ουσιαστικά τα ψηφιακά του ίχνη.

Αυτό θα το επιτύχει χρησιμοποιώντας προγράμματα Tor ή αλλιώς «The Onion Router», το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοδημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ.

Η λέξη onion (κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά «στρώμματα» που χρησιμοποιεί κατά τη λειτουργία του ώστε να κρύβει τους χρήστες πίσω από μια αόρατη κουρτίνα. 

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί το Tor, φανταστείτε ένα δίκτυο με συνδεδεμένους πολλούς υπολογιστές-σταθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο Tor.

Όταν λοιπόν κάποιος στείλει μια πληροφορία (ή ένα αρχείο) από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, αυτή θα «ταξιδέψει» κρυπτογραφημένα μέσα από τα μονοπάτια που δίνουν οι συνδεδεμένοι υπολογιστές.

Από ναρκωτικά και εκρηκτικά έως… Magnum
Oι πιθανότητες ωστόσο να βρεθείτε συμπτωματικά -ή και μη- στο εσωτερικό των λαθραίων αυτών δικτύων είναι πρακτικά μηδενικές.

Το zougla.gr κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από αυτά τα παράνομα παραμάγαζα και σας παρουσιάζει την «πραμάτια» τους.

Όπως θα δείτε παρακάτω, τα εν λόγω «καταστήματα» σου δίνουν τη δυνατότητα να παραγγείλεις από όποιο είδος ναρκωτικών επιθυμείς μέχρι κοσμήματα, πιστόλια τύπου Magnum, ακόμα και άτομα που διατίθενται να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε δημόσια κτήρια.

Το μόνο που έχει να κάνεις είναι παραγγείλεις, να πληρώσεις με bitcoin και να περιμένεις την παραλαβή.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Όπλα













Εκρηκτικά


Κοσμήματα





Ναρκωτικά






Υπηρεσίες... απειλής



«Σπασμένες» πιστωτικές κάρτες



zougla