28.2.16

Ιδρυμα Rand: "Σε όλα τα σενάρια η Ρωσία εντός τριών ημερών νικά το ΝΑΤΟ" - Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν Β-52 στην Ευρώπη (φωτό, vid)


5.000 ΤΟΝΟΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 

του Βασίλη Καπούλα
Αν τα ρωσικά άρματα μάχης μπουν στην Βαλτική τότε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα διαλυθούν σε τρεις ημέρες! Μετά από αυτή την διαπίστωση τo NATO ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις του και μεταφέρει 5.000 τόνους πυρομαχικών στην Γερμανία, τρία βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 Stratofortress στην νατοϊκή Αεροπορική Βάση Moron στην Ισπανία.
 
Τα πυρομαχικά, συσκευασμένα σε 415 εμπορευματοκιβώτια αφίχθησαν στην βόρεια Γερμανία στον λιμένα του Nordenham και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στις αποθήκες πυρομαχικών στο Miesau.
 
Η εντολή της μεταστάθμευσης των στρατηγικών Βομβαρδιστικών Β-52, δόθηκε από τον Ναύαρχο Cecil Haney, ο οποίος δήλωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά παρέχουν μια μοναδική ικανότητα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων όπως και τα πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και τα σιλό τα οποία αποτελούν την πυρηνική τριάδα των ΗΠΑ, η οποία που αποτελεί  την βάση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ  στην στρατηγική αποτροπή.
 
Το αποτέλεσμα που έδειξαν τα πολεμικά παίγνια των ΗΠΑ και φέρνει στο φως η "δεξαμενή σκέψης" Rand σόκαραν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
 
"Tα ευρήματα δεν φέρνουν καμία αμφιβολία. To NATO δεν μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία το έδαφος των πιο εκτεθειμένων μελών του" αναφέρει το Rand.
 
"Σε πολλά πολεμικά παίγνια που έλαβαν χώρα μεταξύ 2014-2015 οι ρωσικές δυνάμεις σε 36-70 ώρες καταλαμβάνουν Ταλίν και Ρίγα ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις και τα βαλτικά στρατεύματα αποδεικνύονται ανεπαρκή για να σταματήσουν την επέλαση των ρωσικών μονάδων ενώ υφίστανται σοβαρές απώλειες" σύμφωνα με την αναφορά.
 
"Οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή στρατό, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή για να σταματήσουν την ρωσική επέλαση".
 
"Αυτή η ραγδαία ήττα θα άφηνε το ΝΑΤΟ με περιορισμένες επιλογές οι οποίες όλες είναι οι χειρότερες δυνατές".
 
"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ θα προσπαθούσαν να αντεπιτεθούν αλλά αυτό θα πυροδοτούσε μια δραματική κλιμάκωση από την Ρωσία καθώς η Μόσχα θα το έβλεπε ως "άμεση στρατηγική απειλή για την ενδοχώρα της".
 
"Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Ψυχρού Πολέμου να απειλήσει το ΝΑΤΟ με μαζικά αντίποινα με χρήση πυρηνικών όπλων".
 
"Μια τρίτη επιλογή θα ήταν να συμβιβαστεί με μια προσωρινή ήττα και να ξεκινήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Μόσχα".
 
Σύμφωνα με την αναφορά Ρωσία χρειάζεται 36-60 ώρες για να προωθήσει τα 27 μηχανοκίνητα τάγματα και επιλαρχίες έχοντας παρακάμψει τα 12 ελαφρά τάγματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στις βαλτικές χώρες.
 
Η μελέτη έδειξε ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε δύο μεγάλες επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων με Λετονία και θα έστελνε επιλαρχίες αρμάτων και μηχανοκίνητα τάγματα με ΤΟΜΑ από βορρά και νότο.
 
Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη πριν δύο ημέρες. 
 
Ο πτέραρχος Philip Breedlove μιλώντας στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου, δήλωσε πιο συγκεκριμένα: «Για να αντιμετωπίσει την Ρωσία, η EUCOM (σ.σ. η αμερικανο-ευρωπαϊκή στρατιωτική διοίκηση) εργάζεται από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους της στο να παρουσιάζει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη τώρα και να προετοιμάζεται για να πολεμήσει και να νικήσει την Ρωσία, όποτε αυτό κριθεί ότι πρέπει να συμβεί».
 
Πάντως, από το 2014 οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την αναδιοργάνωση των ενόπλων τους δυνάμεων και την ενίσχυση της στρατιωτικής τους ικανότητας αλλά και ετοιμότητας στην Ευρώπη σύμφωνα με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επαναβεβαίωσης (ERI).  
Αυτά θα απωθούσαν τα ελαφριά τάγματα της Λετονία και του ΝΑΤΟ πριν ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις μαζί και θα καταλάβουν την πρωτεύουσα , Ρίγα.
 
Με την εξασφάλιση της Ρίγας, το υπόλοιπο τμήμα των 27 ταγμάτων και επιλαρχιών του ρωσικού Στρατού θα περάσει κατά μήκος της Narva στην Εσθονία για να καταλάβει και το Ταλίν.
 
Αναφέρεται ότι επτά από τα 12 τάγματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη είναι τμήματα των Ε.Δ. Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας.
 
Έχουν μόνο ένα τάγμα με ΤΟΜΑ, το αμερικανικό που είναι εξοπλισμένο με τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, χωρίς άρματα μάχης την ίδια στιγμή που στη ρωσική δύναμη επέλασης βρίσκονται αρκετές επιλαρχίες αρμάτων Τ-90, Τ-72Β3.
 
Τα πολεμικά παίγνια έδειξαν ότι υπάρχουν προοληπτικά βήματα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη για να αποφευχθεί η καταστροφική ήττα και να δείξουν στην Ρωσία ότι δεν θα υπάρξει εύκολη νίκη.
 
Μία δύναμη περίπου επτά Ταξιαρχιών, οι τρεις βαριά εξοπλισμένες, πυροβολικό και αεροπορική κάλυψη θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την ρωσική επέλαση. Αυτό θα κόστιζε περίπου $2.7 δισ. κάθε χρόνο για να συντηρηθούν οι δυνάμεις.
 
Μέχρι τώρα υπάρχουν δύο αμερικανικές ταξιαρχίες στην Ευρώπη, μία στην Ιταλία και μία στην Γερμανία γι  αυτό και ο στρατηγός Philip Breedlove, τον περασμένο μήνα έκανε λόγο για μια νέα "κυκλική" στρατηγική.
 
Ο David Ochmanek από το Rand Corp, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου κάλεσε για αύξηση στον στρατιωτικό προυπολογισμό.
 
"Βαρύς εξοπλισμός με τεθωρακισμένα είναι ζωτικής σημασίας για το αμυντικό δόγμα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.Χρειάζονται να γίνουν πολλά" τόνισε αφού το 2012 ο Μ.Ομπάμα διέταξε την απόσυρση δύο Ταξιαρχιών και του εξοπλισμού τους από την Γερμανία.
 
"Ο Μ.Ομπάμα υποσχέθηκε προστασία της Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αλλά πως;".
 
Στον Ψυχρό Πόλεμο το ΝΑΤΟ διέθετε είκοσι Μεραρχίες με άρματα μάχης και πυροβολικό. Τώρα κοντά στα σύνορα με τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.
 
Η Γερμανία από 2.200 άρματα μάχης στον Ψυχρό Πόλεμο διαθέτει μόλις και μετά βίας 250 ενώ η Βρετανία σχεδιάζει να αποσύρει και την τελευταία της Ταξιαρχία από την ήπειρο.
 
Με ελαφρές μονάδες πεζικού στην Βαλτική, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανησυχούν για την συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στον θύλακα του Kaliningrad στην βαλτική ακτή μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και την πρόθεση της Μόσχας να δημιουργήσει αεροπορική βάση στην Λευκορωσία νότια των συνόρων Πολωνίας-Λιθουανίας.
 
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν έχουν μηχανοκίνητες μονάδες και άρματα μάχης ούτε πυροβολικό ούτε α/α συστήματα για να απωθήσουν τα ρωσικά μαχητικά.
 
"Το πεζικό του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε καν να υποχωρήσει με επιτυχία και θα καταστρεφόταν" τονίζει η αναφορά.
 
Το σενάριο βέβαια αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για μαζική στρατιωτική ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δίπλα στα ρωσικά σύνορα υπό την δικαιολογία της "ρωσικής απειλής".
 
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη από $789 εκατ. σε $3.4 δισ για να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα".
 
Δείτε ολόκληρη την μελέτη πατώντας ΕΔΩ
 


PRONEWS