11.2.16

Δεν «κόβει» τις προσφυγικές ροές η Αγκυρα


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΕ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Ολλανδία (στη φωτογραφία με τον ομόλογό του Μ. Ρούτε) προειδοποίησε για νέο κύμα Σύρων προσφύγων εξαιτίας των επιχειρήσεων στο Χαλέπι από το καθεστώς Ασαντ με τη συνδρομή ρωσικών δυνάμεων




«Απαράδεκτο» και «ανέφικτο» χαρακτήρισε η Αγκυρα το ευρωπαϊκό σχέδιο για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία, με αντάλλαγμα να σταματήσει τις θαλάσσιες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

Βάζοντας ακόμα ένα εμπόδιο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου κρίσης, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε για το νέο «τσουνάμι» Σύρων προσφύγων που θα χτυπήσει την Τουρκία και την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και τη Ρωσία. «Ξεχάστε το», δήλωσε ο Σελίμ Γενέλ, ο πρεσβευτής της Αγκυρας στην ΕΕ, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του «Guardian» στις Βρυξέλλες, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτο. Και δεν είναι εφικτό».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες πως 60.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της βόρειας Συρίας και έχουν φτάσει στη μεθόριο με την Τουρκία.
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο προωθείται από την Ολλανδία, που έχει την προεδρία της ΕΕ, προβλέπει την απευθείας μετεγκατάσταση 250.000 Σύρων προσφύγων ετησίως από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της Γηραιάς Ηπείρου, με την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα ελέγξει τα σύνορά της και θα σταματήσει τις θαλάσσιες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.
Προειδοποίηση
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες πακέτο συστάσεων προς την Τουρκία. Η Αγκυρα καλείται να μειώσει τη ροή μεταναστών από το έδαφός της προς την Ευρώπη. Σύμφωνα την Κομισιόν, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν καθημερινά σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία μειώθηκε «σταθερά», αλλά παραμένει σε «υψηλά επίπεδα» για την εποχή: οι μέσες ημερήσιες αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2.186 τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 6.929 τον Οκτώβριο και 3.575 τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να βελτιώσει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για υπηκόους τρίτων χωρών από 1η Ιουνίου 2016.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ethnos