21.1.16

Ρωσικά ΜΜΕ : "O τουρκικός Στρατός εισέβαλε στην Συρία και βομβαρδίζει" (vid)


ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΤΖΕΡΑΜΠΛΟΥΣ Η ΑΓΚΥΡΑ -ΣΠΕΥΔΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ Ε.Δ. ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Ο τουρκικός Στρατός εισέβαλε στην Συρία στην Jarablus και κινείται δυτικά με την πρόφαση της απελευθέρωσης της πόλης από τους ισλαμιστές του ISIS αλλά πραγματικός στόχος είναι η κατοχή εδάφους που θα χρησιμοποιηθεί ως "ζώνη ασφαλείας" μεταδίδουν ρωσικά και κουρδικά ΜΜΕ .
 
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Τουρκία έχει μεταφέρει ισχυρές μηχανοκίνητες μονάδες κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων ενώ 1.000 στρατιώτες της εισέβαλαν στην Συρία και το πυροβολικό της σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων στη Rojava και στην Tel Abyad.
 
Τα κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν οτι ο τουρκικός Στρατός βομβάρδισε το αρχηγείο των Κούρδων YPG στα συριακά σύνορα στην πόλη Tel Abyad με δύο Κούρδους να πέφτουν νεκροί και τρία θωρακισμένα οχήματα να καταστρέφονται.
 
Η Tel Abyad βρίσκεται βόρεια της Ράκκα της "πρωτεύουσας" του ISIS και αποτελεί πέρασμα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ανακαταλήφτηκε από τις κουρδικές δυνάμεις τον Ιούνιο μετά από σφοδρές μάχες με το ISIS.
 
Από τότε ο τουρκικός Στρατός έχει βομβαρδίσει την πόλη 23 φορές σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχους!
 
"Αυτές οι επιθέσεις εξηγούν την τουρκική υποστήριξη στους ισλαμιστές τρομοκράτες" είπε ο εκπρόσωπος του YPG Habun Osman στο ARA News στηνTel Abyad.
 
"Όταν η πόλη ήταν από τον έλεγχο του ISIS, ο τουρκικός Στρατός δεν είχε εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις. Από την στιγμή που η πόλη απελευθερώθηκε, οι τούρκοι βομβαρδίσουν συνεχώς την πόλη και τα προάστια της".
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάληψη της Jarablus θα δημιουργηθεί ένα είδος εξόριστης κυβέρνησης της Συρίας, η οποία φυσικά θα ελέγχεται και θα υποστηρίζεται από την Άγκυρα.
 
Μάλιστα, οι Τουρκομάνοι ήδη έχουν επιστρατεύσει νέα σημαία σε σε μπλε και κόκκινο.
 
Σύμφωνα με τους Κούρδους, τα στρατεύματα της έφτασαν στα προάστια του Χαλεπίου μαζί με βαρύ εξοπλισμό, ΤΟΜΑ, άρματα μάχης και ναρκαλιευτές για να ανοίξουν ασφαλές πέρασμα στους ισλαμιστές.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε προειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ότι ο διεθνής συνασπισμός θα λάμβανε δράση εναντίον του ISIS στην Jarablus ενώ τόνισε ότι οι κούρδοι του YPG κινούνταν δυτικά προς τα τουρκικά σύνορα.
 
Σκοπός είναι να εμποδίσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν ισχυρά φρούρια σε σημαντικές θέσεις σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή ενώ όπως τονίζουν οι Κούρδοι, τα τουρκικά στρατεύματα πέρασαν από περιοχές ελεγχόμενες από τους ισλαμιστές χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα!
 
Η Άγκυρα τρέμει κυριολεκτικά την παρουσία του YPG κατά μήκος των συνόρων και δυτικά του Ευφράτη και γι αυτό το λόγο έχει εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μέσα στην Τουρκία.
 
Aξίζει να τονισθεί ότι για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Τουρκία ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και λίγο πριν επισκεφτεί την Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κ. T.Μπάιντεν (δείτε πατώντας ΕΔΩ)
 
Ηδη ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Νταβούτογλου λίγες ώρες πριν τις σημαντικές επαφές της κυβέρνησης του με την αμερικανική πλευρά υπαινίχθηκε δημόσια όχι μονο την ύπαρξη αλλά και την διεύρυνση των διαφωνιών με τις ΗΠΑ
 
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι Τουρκία και ΗΠΑ να δούν το πρόβλημα της  Συρίας με κοινή  οπτική» όπως επίσης «αν προκύψει μια αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης θα είναι κατά των συμφερόντων των δύο χωρών και προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στην περιοχή»,φέρεται να δήλωσε ο Α.Νταβούτογλου.
 
Τουρκικά ΜΜΕ διαδίδουν ότι η Τουρκία έχει έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη μιας «ουδέτερης ζώνης» στην περιοχή της συριακής πόλης Τζεράμπλους.
 
Από ότι φαίνεται, σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής έπειτα θα απομακρύνει από το Τζεράμπλους την απειλή του ΙSIS και μετά θα παραδώσει, λέει, τον έλεγχο της ζώνης στον FSA, ο οποίος υποστηρίζεται από την ίδια.
 
Η πόλη Τζεράμπλους πλέον διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Ελέγχοντας την συγκεκριμένη πόλη, η Άγκυρα φιλοδοξεί να μπλοκάρει την ένωση του Κομπάνι με το κουρδικό καντόνι του Άφριν. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία επιδιώκει να τερματίσει την ανάδυση ενός ενιαίου κουρδικού κρατιδίου στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. 
 
Την ίδια στιγμή και λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη με την συμμετοχή των Κούρδων, το Ισραήλ δια στόματος της υπουργού Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked, μίλησε για πρώτη φορά για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Κούρδων (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).
 
"Είναι μια ευκαιρία να αποδυναμωθούν οι εχθροί του Ισραήλ" στην περιοχή τονίζει και βέβαια αναφέρεται στο Ιράν, κατά κύριο λόγο και στην Τουρκία κατά δεύτερο λόγο!
 
"Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους που θα χωρίζει το Ιράν από την Τουρκία και το οποίο θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ, για την ακρίβεια αυτό το νέο κράτος θα ιδρυθεί μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ιράκ".
 
Επιπλέον, τόνισε ότι "το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία που κάνει τους Κούρδους το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος"!
 
"Οι Κούρδοι είναι ένας αρχαίος λαός με χιλιάδες έτη ιστορίας και ένα δημοκρατικό έθνος που ποτέ δεν έχει επιτεθεί σε άλλο έθνος"!
 
"Ο κουρδικός λαός είναι συνεργάτης για τον ισραηλινό λαό, ο ισλαμικός εξτρεμισμός στην περιοχή είναι κάτι που μπορεί να κάνει Κούρδους και Ισραηλινούς να εργαστούν μαζί στην καταπολέμηση του. Εμείς οι Κούρδοι και οι Ισραηλινοί έχουμε μεγάλη ιστορία. Έχουμε κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση του ISIS και οι Κούρδοι πολεμούν εναντίον του με όλες τις δυνάμεις τους"!
 
'20 εκατ. Κούρδοι που δεν έχουν κράτος και κανείς δεν νοιάζεται είναι οι μόνοι σοβαροί που νικούν το ISIS. Μόνο αυτοί το καταπολεμούν και αποτελεί γι αυτούς ύψιστη προτεραιότητα".
 
 
 
 

pronews