6.10.15

Ένας "αντιμνημονιακός" Α.Τζιτζικώστας θα έπαιρνε "χαλαρά" την παρτίδα

- Η παγίδα που του έστησε ο Ε.Μεϊμαράκης

Ένας "αντιμνημονιακός" Α.Τζιτζικώστας θα έπαιρνε "χαλαρά" την αρχηγία της ΝΔ καθώς θα προέτρεπε την δεξιά λαϊκή βάση της ΝΔ να τον ψηφίσει. O κομματικός μηχανισμός της ΝΔ ελάχιστο ρόλο θα παίξει καθώς η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή και θα απευθυνθεί στην βάση της παράταξης. 

Ο Α.Τζιτζικώστας το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να "πετάξει" δύο αντιμνημονιακές ατάκες, άλλωστε δεν θα του κοστίσει τίποτα περιφερειάρχης είναι, για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς, που αποτελούνται και από ανθρώπους που ψηφίζουν ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, να έρθουν στις κάλπες για να τον εκλέξουν αρχηγό της παράταξης.
Το κόμμα ελέγχεται απόλυτα από το νυν πρόεδρο Ε.Μεϊμαράκη αλλά αυτό δεν είναι ικανό να του δώσει την νίκη. Έτσι ο Α.Τζιτζικώστας παραμένει ο μόνος από τους υποψήφιους που μπορεί να έχει "αντιμνημονιακή" χροιά.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο Ε.Μεϊμαράκης "έστησε" παγίδα στον Α.Τζιτζικώστα καλώντας τον να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καιι να εκφράσει ως υποψήφιος πρόεδρος τις απόψεις του για τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία στις προγραμματικές και για τους εφαρμοστικούς νόμους.
Δηλαδή θέλει να εμπλέξει το υποψήφιο πρόεδρο στο "μνημονιακό" κάδρο, κάτι που πρέπει να αποφύγει περιφερειάρχης μη μπαίνοντας σε αναλύσεις, δύο "τσιτάτα" απλώς αρκούν.
Ο κόσμος της ΝΔ θέλει μια καλή δικαιολογία για να προσέλθει μαζικά να ψηφίσει. Στην ΝΔ θα θεωρήσουν επιτυχία εάν προσέλθουν 500.000 ψηφοφόροι. Το 2009 στην εκλογή του Α.Σαμαρά, είχαν πάει 900.000 άνθρωποι, αλλά επρόκειτο για άλλες εποχές προ...Μνημονίου. 
Το Μνημόνιο και όσα ακολούθησαν έχουν κόψει την "όρεξη" στον κόσμο, ιδιαίτερα επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του στον μέγιστο βαθμό από σωρεία "αντιμνημονιακών" που άλλαξαν στην πορεία
Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ έχουν λάβει θέση και μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν υπάρξει και οι πρώτες συμμαχίες-συμφωνίες που αφορούν στον δεύτερο γύρο ανάλογα με το ποιος θα περάσει. Μέχρι στιγμής μάλιστα, καταγράφεται ένα ισχυρό ρεύμα στη βάση της δεξιάς υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι δύο υποψήφιοι αυτοί φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία προβλέπει πώς αν περάσουν στον δεύτερο γύρο και επικρατήσει τελικώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φημολογείται δε ότι ο κ. Τζιτζικώστας πριμοδότησε με υπογραφές τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα.  
Σημειώνουμε ότι ο κ. Τζιτζικώστας, αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί τη ΝΔ στη Βουλή, καθ’ ότι δεν είναι βουλευτής. Δεν θα μπορεί δε να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019, οπότε και λήγει η θητεία του ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Οπότε χρειάζεται να έχει κάποιον να λειτουργεί αντ’ αυτού εντός του Κοινοβουλίου.
Ανάλογη συμφωνία φέρεται να έχει κάνει ο κ. Τζιτζικώστας και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή, αν περάσουν οι δύο τους στον δεύτερο γύρο και επικρατήσει τελικώς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να αναθέσει τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον κ. Μητσοτάκη. 
Οι συμμαχίες αυτές ισχύσουν και στην περίπτωση που οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο και τελικώς αναμετρηθούν οι κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτοί που θα μείνουν εκτός κούρσας θα στηρίξουν τον κ. Τζιτζικώστα. 
Η συμμαχία αυτή φαίνεται και από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που θέλει η ψηφοφορία εκλογής της νέας ηγεσίας της ΝΔ να γίνει το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, οι άλλοι τρεις συντάσσονται με την άποψη που θέλει να υπάρχει επαρκής προεκλογικός χρόνος να αναπτύξουν τις θέσεις τους και το πρόγραμμα τους. Προτείνουν λοιπόν ημερομηνία ψηφοφορίας την 15η Νοεμβρίου.
Όσο πιο γρήγορα γίνει η ψηφοφορία τόσο πιο ευνοημένος θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης ενώ όσο πιο πίσω πηγαίνει τόσο μεγαλύτερες δυνάμεις θα αποκτούν οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι και ειδικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέρ του οποίου υπάρχει φαίνεται να δημιουργείται "ρεύμα".
Κι αυτό γιατί; Γιατί ο κ. Τζιτζικώστας έδειξε ηγετικά χαρακτηριστικά όταν ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να ακυρώσει την υποψηφιότητα του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κατέβασε υποψήφιο τον Γιάννη Ιωαννίδη αυτός κατέβηκε ανεξάρτητος και σάρωσε, ενώ τώρα φαίνεται πώς δεν έλαβε υπόψη του την προτροπή του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος κόντρα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά εκείνος το τόλμησε. 
Ήταν δύο επιλογές εξαιρετικά δύσκολες αλλά ο Βορειοελλαδίτης πολιτικός ανέλαβε το ρίσκο. Στην πρώτη του βγήκε και απέκτησε μάλιστα προίκα και για την δεύτερη.
Τι εννοούμε; Πώς ο κ. Τζιτζικώστας κέρδισε πολλούς πόντους όταν ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στην πρώτη του θητεία κάλεσε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να ανέβουν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην εξέδρα των επισήμων.
Η κίνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα στις επαναληπτικές εκλογές να πάρει ποσοστό 72% «σαρώνοντας» στους δεξιούς. Αυτό είναι και το μεγάλο ατού του στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ΝΔ. Ο κ. Τζιτζικώστας τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στους σκληρούς δεξιούς οι οποίοι και θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο, παρ’ ότι σήμερα δεν ψηφίζουν ΝΔ.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, που ήταν πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ και είναι γραμμένοι στο κόμμα θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ άλλοι θα πάνε να γραφτούν για να ψηφίσουν, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας που παραδοσιακά ανήκουν στον συντηρητικό χώρο, προκειμένου να βγάλουν νέο πρόεδρο της ΝΔ. 
Εκτιμάται πώς μόνο από τη Χρυσή Αυγή θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι, ενώ ένας μεγάλος αριθμός και των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ θα σπεύσουν στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ.
Αυτό εννοεί τις «δεξιές» υποψηφιότητες και κυρίως τον Απόστολο Τζιτζικώστα (έχει μεγάλη απήχηση στη ΧΑ) και μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη (κερδίζει πολλούς από τους πρώην ψηφοφοφόρους της ΝΔ που τώρα ψηφίζουν ΑΝΕΛ). Από εκεί άλλωστε απορρέει και η συμφωνία συνεργασίας τους στο δεύτερο γύρο.
Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει το όνομα αλλά όχι τη στόφα του ηγέτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τελευταίος έπεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σέρνει και πολλά βαρίδια. 
Πέραν όμως των ιδίων των υποψηφίων, σημασία μεγάλη έχει και το πώς θα συμπεριφερθούν και τι θέση θα πάρουν και άλλα στελέχη της ΝΔ, που έχουν λόγο στα εσωτερικά του κόμματος. 
Για παράδειγμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται πώς έχει… κλείσει το μάτι στις υποψηφιότητες των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Στενός συνεργάτης του έλεγε πώς ο Άδωνις μπορεί να αναδειχθεί ως η εθνική Δανίας το 1992 που πήραν του παίχτες από τις παραλίες και τελικώς κατάφεραν να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 
Ο Κώστας Καραμανλής σε πρώτη φάση φαίνεται να στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά αν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει την εύνοια του Αντώνη Σαμαρά, όσο αυτός μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα στη ΝΔ.
Άγνωστο είναι ωστόσο τη στάση θα κρατήσουν άλλα στελέχη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επιχείρησε να μαζέψει υπογραφές σύμφωνα με πληροφορίες αλλά εγκατέλειψε νωρίς την προσπάθεια.
Και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει αρκετά θετικά σε ότι αφορά τυχόν υποψηφιότητά του, όμως το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καθόλου καλές (επί των ημερών του στο υπουργείο συνελήφθη και φυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης) αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει την στήριξη των "σκληρών" δεξιών που θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΝΔ (τονίζουμε ότι ο πυρήνας της δεξιας που είναι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής θα συμμετάσχουν με 2 ευρώ στη νψηφοφορία και θα ψηφίσουν), άρα ξεκινούσε από χαμηλή βάση και αυτό αποτέλεσα εμπόδιο στο να συνεχίσει την προσπάθεια συλλογής υπογραφών.
Το διακύβευμα αυτής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ είναι εν αρχή να παραμείνει ενωμένη και αυτό θα εξαρτηθεί από τον νέο πρόεδρο. Κάτι που ο Α.Τζιτζικώστας δείχνει ότι μπορεί να το κάνει.
Μετά ακολουθεί η παράμετρος της επιστροφής "σκληρών δεξιών" ψηφοφόρων από ΑΝΕΛ και ΧΑ πίσω στη ΝΔ και τέλος o πιο μακροπρόθεσμος στόχος, η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν νέο και άφθαρτο "αντι-Τσίπρα" πολιτικό.
Σημειώνεται ότι εάν κερδίσει ο 37χρονος Α.Τζιτζικώστας τις εσωκομματικές εκλογές τότε θα "αποστρατευθούν" αυτόματα δύο γενιές πολιτικών στελεχών και το πεδίο θα είναι ελεύθερο για τα στελέχη...της ΟΝΝΕΔ.


 pronews.gr