15.8.15

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Νέα δανειακή επιβάρυνση 26 δισ.ευρώ στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών


ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ; 

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 6 ώρες το Eurogroup! Για πρώτη δόση δανείου ύψους 26 δισ. ευρώ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ. Όπως ήδη όμως σας έχει ενημερώσει το Pronews.gr τα χρήματα αυτά θα πάνε όλα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην πληρωμή των δόσεων σε ΕΚΤ,ΕFSF, και ΔΝΤ, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει σε τσεπη Έλληνα πολίτη.
Συν τοις άλλοις θα τον επιβαρύνουν με νέα υπέρογκα χρέη που θα πρέπει να ξεπληρώσει ο ίδιος, τα παιδιά του, και τα εγγόνια του.
«Επιτεύχθηκε συμφωνία. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της ευρωζώνης», έγραψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναδημοσιεύοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Νέα δάνεια έως και 86 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα από τον ESM», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν. «Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σύμφωνα στο Eurogroup, μετά από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από την Κομισιόν χθες».
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δοκιμάστηκε η υπομονή των αξιωματούχων και των πολιτών ακόμη περισσότερο. Μαζί, κοιτάξαμε αυτή την άβυσσο. Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής να πω ότι όλες οι πλευρές σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις φιλόδοξες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στις 13 Ιουλίου, σημειώνει ακόμη ο Γιούνκερ. Και οι χώρες της ευρωζώνης τηρούν την υπόσχεσή τους για να συνεχιστεί η αλληλεγγύη, πρόσθεσε. «Το μήνυμα του Eurogroup σήμερα είναι ξεκάθαρο: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης. Και η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα στη δημιουργία μίας νέας δίκαιας ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και επενδύσεων για τους πολίτες της».
Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ζήτημα είναι, ποια κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία;
Χωρίς 120 βουλευτές η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον την δεδηλωμένη, και βάση συντάγματος δεν θα μπορεί να περνάει νομοσχέδια.
Προς ολοταχώς για εκλογές ή σχεδιάζουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού; 
Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης ο κ. Τσίπρας έχει δύο δυνατότητες:
Η πρώτη είναι να προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Άλλωστε, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων δεν αντιστοιχεί στις κοινωνικές δυνάμεις που τα ψήφισαν και η πολιτική που εφαρμόζουν δεν ανταποκρίνεται στα προγράμματα με τα οποία εξελέγησαν. Ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές ενόσω ακόμη δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του μνημονίου και δεν έχει φθαρεί το πολιτικό του κεφάλαιο, κοινώς θέλει να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών τώρα που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τους περιμένει.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αναγκαστεί να συγκροτήσει πλέον κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αυτό το σενάριο έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας και προϋποθέτει και την αλλαγή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.
Αν και ο κ. Τσίπρας το έχει αποκλείσει, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Πολλά πράγματα είχε αποκλείσει μέχρι προ μηνός και τελικά τα δέχθηκε όλα.
Οι Γερμανοί προτιμούν μία κυβέρνηση όλων των συστημικών κομμάτων, με ή χωρίς τον Τσίπρα, από την παρούσα Βουλή, τους είναι αδιάφορο, έτσι και αλλιώς όπως είναι τα πράγματα αυτοί κυβερνούν πραγματικά την χώρα

 pronews.gr