7.8.15

"Σκληροπυρηνική" η νέα στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας - Οι πρώτες προκλήσεις στο Αιγαίο και οι ελληνικοί φόβοι


ΧΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Με την επιλογή της, η νέα στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έδωσε το στίγμα της όσον αφορά στην Ελλάδα. Έστειλε μαχητικά αεροσκάφη της να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά και σε μία περίπτωση, να εμπλακούν σε σκληρή αερομαχία με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Κοινώς, δήλωσαν πώς είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης και να προκαλέσει έως και «θερμό επεισόδιο».  
 
Τη συνέχιση της προκλητικότητας και των αξιώσεων στο Αιγαίο την κατέστησαν σαφή τα «γεράκια» της Άγκυρας τη στιγμή που έχουν ανοιχτά μέτωπα, ιδίως με τους Κούρδους. Σε ένα μέτωπο που χάνουν συνεχώς… αίμα. Παρ’ όλα αυτά την ώρα που ο στρατηγός Χουλούσι Ακάρ αναλάμβανε καθήκοντα αρχηγού των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και ο πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ την ηγεσία της τουρκικής Αεροπορίας φρόντισαν επί δύο ημέρες συνεχόμενα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο. 
 
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου χθες έγιναν την ώρα που ο Πάνος Καμμένος πετούσε πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και την Καλόλιμνο για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος με τους λαθρομετανάστες. Η επίσκεψη του στο Φαρμακονήσι έγινε μάλιστα μετά το δημοσίευμα του «pronews.gr» ότι στο νησί, η φρουρά των 24 στρατιωτών βρίσκεται αντιμέτωπη με 350 λαθρομετανάστες.  
 
Οι Τούρκοι προχώρησαν σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στέλνοντας μαχητικά, αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 να πετούν μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλιών, σε μικτή απόσταση από αυτή που κινούνταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. 
 
Το ίδιο έπραξαν οι Τούρκοι και την Τετάρτη, πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων από τη νέα στρατιωτική ηγεσία, όπου σε μία περίπτωση καταγράφηκε και σκληρή αερομαχία ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά μαχητικά. Συγκεκριμένα, έγιναν από 10 αεροσκάφη της Άγκυρας 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 
 
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι επέλεξαν άμα της ανάληψης της ηγεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις να δείξουν τις προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας, πώς η πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, δεν ήταν κάτι που εξέπληξε τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου. 
 
Εκείνο που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία είναι η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, με την Τουρκία να ανάβει το φιτίλι λόγω των προθέσεων της να εισβάλει στη Συρία. Γιατί αυτός είναι ο στόχος της και όχι οι βομβαρδισμοί του ISIS. Ο ISIS είναι το πρόσχημα για τα χτυπήματα θέσεων κατά των Κούρδων του PKK στο Ιράκ και στη Συρία, όπως και του Στρατού του Άσαντ, προκειμένου να υπάρξει αποδυνάμωση τους και εν συνεχεία να διευκολυνθούν τα σχέδια της Άγκυρας.
 
Η κατάσταση αυτή λοιπόν βάζει σε σκέψεις του επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφενός γιατί πάντα παίζει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιχειρήσουν «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο όσο στριμώχνονται με τους Κούρδους και έχουν εσωτερικές απώλειες για τις οποίες υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, όσο και για τον φανατισμό των ισλαμιστών και βεβαίως του προβλήματος των λαθρομεταναστών.
 
Οι λαθρομετανάστες φθάνουν πλέον «καραβιές» στα ελληνικά νησιά και κανείς δεν ξέρει ποιοι πραγματικά είναι, δεδομένου ότι οι διακινητές τους είναι Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι σαφώς και έχουν σχέση με τη ΜΙΤ.  
 
Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο η συνεργασία με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ, αποκτούν ξεχωριστή και μεγάλη σημασία. Το γεγονός ότι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έστειλε χθες τη φρεγάτα «Σπέτσαι» να κάνει τον διάπλου της νέας διώρυγας του Σούεζ κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Οι δύο χώρες επρόκειτο να κάνουν σύντομα κοινές ασκήσεις, ακόμη μεγαλύτερες, όπως άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει συνεργασία με αυτό του Ισραήλ.
 
Οι καιροί είναι δύσκολοι, ειδικά με μία Τουρκία που έχει πρόεδρο έναν αλαζονικό Ερντογάν και χρειάζεται η Ελλάδα, δεδομένου των οικονομικών δυσκολιών που έχει να χτίζει και να ενδυναμώνει τις σχέσεις της με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. 
pronews.gr