20.7.15

Η Lockheed Martin Corp. αγόρασε την Sikorsky Aircraft και αλλάζει τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων


MEGA DEAL 9 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

Η μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής αμυντικού υλικού παγκοσμίως η αμερικανική Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε πριν λίγο ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τη Sikorsky Aircraft, τη μονάδα κατασκευής ελικοπτέρων της επίσης αμερικανικής United Technologies Corp αντί 9 δισ. δολαρίων (8,3 δισ. ευρώ).
 
Η Lockheed Martin, η οποία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια υλικού άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου και όχι μόνο: Είναι ο μεγαλύτερος πωλητής οπλικών συστημάτων και στην Ελλάδα, με βασικό κορμό τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 κλπ.
 
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το καθαρό κόστος της συμφωνίας για την Sikorsky, αν συνυπολογιστούν δηλαδή τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν από την εξαγορά, κυμαίνεται περί τα 7,1 δισ. δολάρια.
 
Η συμφωνία επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Lockheed στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων, διευρύνοντας την απόσταση που την χωρίζει από τις ανταγωνίστριές της Boeing Co. και Northrop Grumman Corp.
 
Η Sikorsky, κατασκευάστρια των δημοφιλών ελικοπτέρων Black Hawks, αναμένεται να ανοίξει νέες, σημαντικές αγορές στο εξωτερικό για τη Lockheed, ο ετήσιος τζίρος της οποίας φθάνει τα 45 δισ. δολάρια.
 
Η Sikorsky ανακοίνωσε πέρυσι τζίρο 7,5 δισ. δολ. επί συνολικών πωλήσεων 65 δισ. δολαρίων που είχε εμφανίσει η μητρική της, United Technologies Corp.
 
Πολλά αναμένεται να αλλάξουν και στην ελληνική αγορά αμυντικού υλικού, αφού σίγουρα η υπόθεση προμήθειας από τον Ελληνικό Στρατό μεταχειρισμένων μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60, η οποία πλέον είναι κατι παραπάνω από κρίσιμη ειδικά μετά την καθυστέρηση στην παραλαβή (αν ολοκληρωθεί τελικά...) των 10 CH-47D Chinοοk, δεδομένης και της αχρηστίας στην οποία έχουν αφεθεί τα νεοπαραληφθέντε ΝΗ-90 λόγω υψηλού κόστους προμήθειας ανταλλακτικών.
 
Συγκεκριμένα υυπολογίζςται σε 8-10 φορές υψηλότερη η προμήθεια ίδιας κατηγορίας βασικών ανταλλακτικών για τα γαλλο-γερμανικά ελικόπτερα σε σχέση με τα UH-90
 
Ο ΕΣ ενδιαφέρεται για 30-40 UH-60, αλλά η αδυναμία της Sikorski στον ΕΣ δεν κατάφερε να περάσει την άκρως απαραίτητη προμήθεια, σε αντίθεση με το καλό πλασσάρισμα της Sikorski στο Πολεμικό Ναυτικό από την εποχή Παπαδόγγονα, ακόμα...
 
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ανοικτή πρόταση της νυν κυβέρνησης προς την LM για απορρόφηση της ΕΑΒ από την δεύτερη χωρίς κόστους, απλά με την εγγύηση της επιβίωσης και ανάπτυξης της εταιρείας.
 
Πρόταση η οποία επιβεβαιώθηκε και επανα-υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου με στελέχη της εταιρεία στο παρισινό αεροναυτικό σαλόνι του Μπουρζέ
Η Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσης αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και επίσης ότι θα μελετήσει εκ νέου την πιθανή πώληση ή απόσχιση από τον κεντρικό κορμό του ομίλου του κλάδου παροχής υπηρεσιών και πληροφορικής, η αξία του οποίου εκτιμάται περί τα 6 δισ. δολάρια.
 
Η εξαγορά της Sikorsky είναι η μεγαλύτερη για τη Lockheed μετά από την εξαγορά της Martin Marietta Corp. αντί περίπου 10 δισ. δολ.  το 1992. Η Lockheed έχει κυρίαρχη παρουσία στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1950 και είναι η δημιουργός της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
 
 defencenet.gr