2.7.15

Το ΔΝΤ αλλάζει τους όρους για την συζήτηση της επόμενης ημέρας


του Γ. Αγγέλη
Επίκειται μετά τις εξελίξεις και την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο η κρίση του ΔΝΤ είναι "μη βιώσιμο”. 
Η κίνηση αυτή του ΔΝΤ διαμορφώνει νέο τοπίο για το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων μετά το δημοψήφισμα, αφού θέτει εξ αρχής το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια τους όρους συζήτησης για την διευθέτησή του. 

Η σχετική έκθεση που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά παρέμενε στα συρτάρια της διοίκησης του Ταμείου όσο έστω και τυπικά βρισκόταν σε ισχύ η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, πρόκειται σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Ταμείου να κοινοποιηθεί πιθανώς και σήμερα, βεβαιώνοντας τον "μη βιώσιμο” χαρακτήρα του. 
Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Ταμείου είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της ακύρωσης του ελληνικού προγράμματος μέρος του οποίου ήταν η απόφαση του 2012 στην βάση της οποίας το Eurοgroup ήταν δεσμευμένο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει - υπό προϋποθέσεις – την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Η τοποθέτηση αυτή του ΔΝΤ οριοθετεί και την στάση του απέναντι στην Ευρωζώνη, "μόνιμη” θέση της οποίας ήταν οτι το ελληνικό χρέος με το πρόγραμμα ήταν βιώσιμο.
Βέβαια η Lagarde από χθες με συνεντεύξεις της έβαλε κάποιες προϋποθέσεις για το πως το Ταμείο θα αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα μετά το δημοψήφισμα υποστηρίζοντας ότι "δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποθέτω ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος”. 
Σε άλλο σημείο δηλώσεών της είπε επίσης οτι υποστηρίζει την "ισορροπημένη προσέγγιση" του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. 
Με άλλα λόγια το χρέος για το ΔΝΤ είναι στο τραπέζι του επόμενου κύκλου διαπραγματεύσεων, εάν και εφ' όσον ανοίξουν, από την πρώτη στιγμή.   
Στο μεταξύ φαίνεται να ετοιμάζεται να καταθέσει την πρότασή της στο Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα εξετάσει το αίτημα μακράς παράτασης της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει θετική προσέγγιση στο αίτημα από την ίδια καθώς "κατα παράδοση” αυτό δεν έχει παρασχεθεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις στο παρελθόν ... 
Όσο για την Merkel οι πληροφορίες που διαχέονται από το περιβάλλον της αναφέρουν ότι θα περιμένει, όπως έχει πει, μέχρι το δημοψήφισμα και μετά – από Δευτέρα ίσως και την Κυριακή του Βράδυ αναλόγως αποτελέσματος - θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα καλέσει τον κ. Τσίπρα για μια νέα προσπάθεια προσέγγισης υπό τους όρους της νέας κατάστασης ...