21.5.15

Α.Τσίπρας εναντίον όλων - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής - Αναμέτρηση μέχρι … την ρήξη;


ΝΥΧΤΑ-ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΓΑ – ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ 

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.Πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου και δίνει μάχη οχυρωμένη στις "κόκκινες γραμμές" της χώρας για εργασιακά και ασφαλιστικό..

Ο κύριος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει πολιτική λύση στο θέμα χρέους και μακροπρόθεσμη λύση για το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας έθεσε ο πρωθυπουργός με τον Φ.Ολάντ να είναι πιο δεκτικός από την Α.Μέρκελ στα αιτήματα της Ελλάδας.
βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Α.Τσίπρα της Γερμανίας Καγκελαρίου Α.Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α.Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι απαιτείται μια συνολική λύση «εδώ και τώρα» ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν αντίστοιχα με τη σειρά τους πιέσεις στην Έλληνα πρωθυπουργό για οριστικοποίηση λύσης μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει σε Μέρκελ και Ολάντ πως η Αθήνα εκτιμά ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος με τον βασικό στόχο να παραμένει η πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα. Έκτακτο Eurogroup για το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά  πως θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες όπως δήλωσε σχετικά προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής:
«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».
Η συνάντηση των τριών (που ενδέχεται να γίνει και των τεσσάρων εάν παρακαθίσει ο Γ. Ντάισενμπλουμ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα λάβει χώρα μετά το δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή στις 22:30 ίσως και αργότερα.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο, ανέφεραν ότι ούτε η κυβέρνηση έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε της έχει τεθεί.
Τέλος, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί εσωτερικού εγγράφου κατά το οποίο υπάρχει πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων οι Γ. Ντάισελμπλουμ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Αλ. Τσίπρας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί κάποιο αίτημα για κάτι τέτοιο. Συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις όταν τις δέχεται.
Θα φέρουν το θέμα στους G7;
Το σενάριο που προκρίνεται στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κατόπιν θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup ή και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Ιουνίου.
Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια, όπως σημειώνει το dpa. Σε περίπτωση που δεν βοηθήσουν όλα αυτά, τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει αναγκαστικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 7 και 8 Ιουνίου, κάτι όμως που θέλει διακαώς να αποφύγει το Βερολίνο...
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου δεδομένου ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο παραμένουν διφορούμενα.
Από την πλευρά της Α. Μέρκελ διαρρέεται η βούληση για συμφωνία, αλλά και η αισιοδοξία για σύγκλιση, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δείχνει να συμμερίζεται το κλίμα ευφορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα οι δηλώσεις του και οι υπόνοιές του περί χρεωκοπίας μπήκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Σε κάθε περίπτωση η νυχτα αναμένεται να είναι μακρά και παρά το γεγονός ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί κάτι το οριστικό εντούτοις είναι σίγουρο πως οι βάσεις τη λύση του  «γόρδιου δεσμού» του ελληνικού ζητήματος θα τεθούν στην πρωτεύουσα της Λετονίας.
 defencenet.gr