13.5.15

Σημίτης: Ο Άκης δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα


Καταθέτουν σήμερα στη δίκη Τσοχατζόπουλου Σημίτης-Βενιζέλος - Παρούσα και η Βίκυ Σταμάτη - Στις 20 Μαΐου αναμένεται να καταθέσουν στο δικαστήριο και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ και συγκεκριμένα οι Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου 

 Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καταθέτουν σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρούσα σήμερα θα είναι και η Βίκυ Σταμάτη.


Σημίτης: Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα
Η  δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος κλητεύθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στο ακροατήριο.

Στην κατάθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης πως δεν θα έπρεπε να σταματήσουν τα προγράμματα επενδύσεων. 

«Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία αφού έγινε», είπε ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα με τελευταίο επίπεδο τον πρώην υπουργό», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

«Δεν γνωρίζω αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε... αυτά αποκαλύφθηκαν πολύ μετά», είπε ακόμη ο κ. Σημίτης, παρουσία της Βίκυς Σταμάτη, η οποία επανέκαμψε στη διαδικασία μετά από πολύ καιρό, για πρώτη φορά δε μετά από την απόδρασή της.

«Δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο ο Τσοχατζόπουλος... ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πρόεδρος: Πείτε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Κ. Σημιτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΕΑ ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Ο κ. Σημιτης αναφέρθηκε στα γεγονότα των Ιμίων για να επισημάνει ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε η χώρα να πάρει 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ, ενώ σε σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Στην κατάθεσή του ο κ, Σημίτης ανέφερε επίσης: «Συγκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ πρότεινε αναβολή της αφοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και ει ναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, αφού έγραφαν "όπλα ή βούτυρο". Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 (σ.σ. πρόκειται για τις επίδικες συμβάσεις)

Κ. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Κ. Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Για παράδειγμα απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. 

Υπογραμμίζεται ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν κληθεί στο ακροατήριο μετά από απόφαση του δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999.

Μάλιστα, στις 20 Μαΐου αναμένεται να καταθέσουν στο δικαστήριο και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ και οι συγκεκριμένα οι Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Αντίστοιχα οι στρατιωτικοί, αρχηγοί των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της επίμαχης περιόδου κλήθηκαν για τις 27 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν από το δικαστήριο. 



Ο κ. Σημίτης, η κυρία Παπανδρέου αλλά και και ο κ. Βενιζέλος είχαν βρεθεί στο δικαστήριο και σε προηγούμενη συνεδρίαση του και τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντικρίζοντας τους τους είχε πλησιάσει και είχε ανταλλάξει τυπική χειραψία με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ.

«Γεια σου πρόεδρε» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τείνοντας το χέρι του. «Γεια σου Άκη», απάντησε ο Κ. Σημίτης.



Στον κ. Βενιζέλο, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε λέγοντάς του: «Γεια σου Βαγγέλη», ενώ περισσότερο συνομίλησε με τη Βάσω Παπανδρέου. Από το δικαστήριο απουσίαζε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με αφορμή την κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της κόρης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο ίδιος, ως υπερασπιστής, θεωρεί ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στη διαδικασία που διεξάγεται.



Αντίθετα, η πλευρά του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα ο συνήγορος του κ. Ιωάννης Παγορόπουλος θεωρεί ότι η κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ και η κατάθεση των συγκεκριμένων προσώπων θα βοηθήσει το δικαστήριο στην ανεύρεση της αλήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

protothema