1.5.15

Με το δημοψήφισμα... παρά πόδα η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις - Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας


"ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 

Όλα δείχνουν πώς σύντομα οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μία ενδιάμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες ρευστότητας προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και διατηρεί πάνω στο τραπέζι το θέμα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που κάποιοι εκ μέρους των δανειστών εκβιάσουν με μέτρα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. 
 
Χθες, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (κράτησε περίπου 5 ώρες και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα) έγινε μία εκτενέστατη συζήτηση για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και κατέστη σαφές πώς αν δεν αρθούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα και δεν γίνουν βήματα που να ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις δεν πρόκειται και η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε κάποια επιμέρους ζητήματα για να επιτευχθεί συμφωνία.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα ως τις 11 Μαΐου, όπου είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup. Μέσα στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα έκτακτο Eurogroup πιθανότατα ακόμη και τη Δευτέρα 4 Μαίου όπου θα δώσει το «πράσινο φως» για μια συμφωνία, η οποία θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, μέσα στο πλαίσιο του μηνύματος των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου και της απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει μέχρι και την Κυριακή οι δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο. «Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
Μέχρι σήμερα το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι το ασφαλιστικό, καθώς εκεί οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων προσκρούει στην «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή στο να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις στα λεγόμενα ευγενή ταμεία με κυρίαρχο εκείνο των τραπεζικών υπαλλήλων.
 
Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις αν και χτες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως θα εξέταζαν ένα σενάριο στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τελικά αυτό διαψεύστηκε από το ίδιο υπουργείο και φαίνεται πως πάει για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. 
 
Ήρθε άλλωστε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές στις συντάξεις, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό. 
 
Στο πεδίο του ΦΠΑ τα σενάρια οργιάζουν, όπως και οι σκέψεις. Το Μαξίμου θέτει ως «κόκκινη γραμμή» τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά, με την Κομισιόν όμως να πιέζει με σθεναρό τρόπο την μετάταξη του τουρισμού από το 6,5% στο 13%. Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή τον Ιούνιο όμως να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός ενιαίου συντελεστή στο ΦΠΑ. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ΕΝΦΙΑ (πρόσφατα ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πώς μπορεί να συνεχιστεί και το 2015 αν τα δημοσιονομικά δεν επιτρέψουν την κατάργηση του) και του θέματος της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ένα θέμα για το οποίο πιέζει αφόρρητα κυρίως η ΕΚΤ. 
 
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.
 
Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.
 
Και αν συμβεί αυτό και αρχίσει να δίδονται χρήματα προς την Ελλάδα τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία τον Ιούνιο, όπου εκεί θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους το οποίο δεν βγαίνει έτσι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα. 
 
 defencenet.gr