12.4.15

Αλλάζει δραματικά σε βάρος της ΠΑ το εναέριο ισοζύγιο ισχύος: Η τουρκική Αεροπορία ολοκλήρωσε την αναβάθμιση των F-16 block 40&50


Η ΤΗΚ ΠΑΡΑΤΑΣΣΕΙ ΠΛΕΟΝ 163 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ F-16 ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κάθετη αναβάθμιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η ΠΑ παλεύει με τις διαθεσιμότητες καθώς σήμερα παραδόθηκε και το τελευταίο αναβαθμισμένο F-16 της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) ολοκληρώνοντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από 4,5 χρόνια.

Το πρόγραμμα ήταν ύψους 3,8 δισ. $ και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροπορικής βιομηχανίας (TAI). Συνολικά αναβαθμίστηκαν 163 μαχητικά εκ των οποίων 72 F-16 block 50 και 91 block 40 όλα στο επίπεδο του αντίστοιχου αμερικανικού προγράμματος CCIP.
Η  τελετή της παράδοσης του τελευταίου αναβαθμισμένου αεροσκάφους της ΤΗΚ πραγματοποιήθηκε στην έδρα της τουρκικής Αεροπορίας στην πόλη Κάζαν στην Άγκυρα  και ήταν  ένα διθέσιο F-16D(S/N 89-0044) από την αεροπορική βάση της Μπαντίρμα και την 161η  μοίρα.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ουσιαστικά φέρνει τα μαχητικά στο πρότυπο ελληνικών F-16Blοck 52+ με κύριο άξονα την τοποθέτηση νέου ραντάρ APG-68(v)9 όμοιο με αυτά που φέρουν τα F-16 blcok 52+ και Adv. της ΠΑ.
Ακόμη στα νέα συστήματα περιλαμβάνονται  νέες έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, νέος υπολογιστής αποστολής(να σημειωθεί ότι πλέον η Τουρκία κατέχει τον κώδικα των αεροσκαφών) κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα μπορεί να φέρει τουρκικής σχεδίασης όπλα και συστήματα ενώ στο πακέτο εκσυγχρονισμού υπήρχαν και 200 NVG διόπτρες νυχτερινής όρασης, 200 JHMCS και σύστημα αυτοπροστασίας SPEWS-II. 
Σε ότι αφορά τα παλαιότερα F-16Block30 αυτά υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα CCIP Lite με εγχώριας ανάπτυξης υπολογιστή αποστολής και εγχώριας ανάπτυξης IFF.    
Έτσι η τουρκική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 163 F-16 ίδιου επιπέδου με τα 86 F-16block 52+ και Adv. συν βέβαια και τα 30 F-16 block 50+ της ΤΗΚ φέρνοντας το συνολικό αριθμό στα 193 μαχητικά, διαμορφώνοντας δηλαδή μια αναλογία 2:1 υπέρ των τουρκικών  F-16.
Εάν στα 86 F-16 της ΠΑ προστεθούν και τα 25 Mirage 2000-5 τα οποία θεωρούνται ίδιου επιπέδου η κατάσταση βελτιώνεται κάπως εξακολουθεί όμως και παραμένει σε βάρος της ΠΑ καθώς εκτός από την ποσοτική χάνει και τη μάχη της ποιότητας.
Μοιραία ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών f-16 καθίσταται μονόδρομος εάν θέλουμε να αντιπαρατάξουμε μια ικανή δύναμη η οποία θα αναχαιτίσει όχι μόνο τα αναβαθμισμέναf-16 των Τούρκων αλλά και τα F-35 που θα αρχίσει να παραλαμβάνει σύντομα. Η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές πρέπει να αφορά την εγκατάσταση ραντάρ AESA αφού μόνο έτσι θα έρθουν σε καλύτερο επίπεδο από τα τουρκικά και με ικανότητες πολύ καλύτερες από το υπάρχον ραντάρ APG-68(V)9.
 Παρόλα αυτά η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί παρά τις σχετικές μελέτες και τις παρουσιάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται να το αναλάβουν θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο αυτή τη φορά την όποια ισορροπία πάνω από το Αιγαίο. 
Modernize edilen son F-16 uğurlandı!
 defencenet.gr