2.4.15

Τζιχαντιστές πολιορκούν τις πύλες της Δαμασκού


ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ISIS ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ 

 Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν πια φτάσει να πολιορκούν... τις πύλες στην έδρα του Μπασάρ αλ Aσαντ στη Δαμασκό. Ανδρες των Ηνωμένων Εθνών δίνουν βοήθεια σε Παλαιστίνιους του καταυλισμού Γιαρμούκ, που θεωρείται ως η «de facto πρωτεύουσα της παλαιστινιακής διασποράς» Ανδρες των Ηνωμένων Εθνών δίνουν βοήθεια σε Παλαιστίνιους του καταυλισμού Γιαρμούκ, που θεωρείται ως η «de facto πρωτεύουσα της παλαιστινιακής διασποράς» Οι τζιχαντιστές του ISIS εισέβαλαν χθες σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων εντός των «συνόρων» της συριακής πρωτεύουσας, προσεγγίζοντας πλέον, και μάλιστα για πρώτη φορά σε απόσταση... ανάσας, την ίδια την καρδιά του συριακού καθεστώτος

.

Η προέλαση των τζιχαντιστών δημιουργεί έντονες ανησυχίες σε πολλά μέτωπα: στο καθαρά ανθρωπιστικό καθώς μέσα στον εν λόγω καταυλισμό ο ΟΗΕ εκτιμά ότι βρίσκονται περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες (μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά), αλλά και στο στρατιωτικό καθώς οι μαχητές του ISIS ίσως επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τον καταυλισμό ως βάση για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της έδρας του συριακού καθεστώτος που... ουσιαστικά βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Τόσο η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) όσο και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν με ανακοινώσεις τους χθες το βράδυ ότι οι τζιχαντιστές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του καταυλισμού Γιαρμούκ στη νότια Δαμασκό, ενώ υπήρχαν αναφορές και για μάχες εντός του καταυλισμού μεταξύ μαχητών του ISIS και Παλαιστινίων ενόπλων.
Κοινό μέτωπο
Εάν μάλιστα ισχύει αυτό που ειπώθηκε από αξιωματούχους στη Δαμασκό, ότι δηλαδή η εισβολή των μαχητών του ISIS στον παλαιστινιακό καταυλισμό έγινε σε συνεργασία με δυνάμεις του Μετώπου αλ Νούσρα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, τότε δημιουργούνται πρόσθετες ανησυχίες περί σύστασης κοινού μετώπου από όλες τις διαφορετικές τζιχαντιστικές ομάδες εντός της Συρίας.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν «ιστορικό» καταυλισμό που οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 (μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948) και αντιμετωπιζόταν άλλοτε ως «η de facto πρωτεύουσα της παλαιστινιακής διασποράς», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το BBC.
Πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, στον συγκεκριμένο χώρο (που περιλαμβάνει τζαμιά, σχολεία, δημόσια κτίρια κ.ά.) ζούσαν ενδεικτικά περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί ωστόσο στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτρεψε σε φυγή την πλειονότητα των προσφύγων.
Πίσω στο παρόν, η κατάσταση για τους περίπου 18.000 ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στον καταυλισμό είναι εξαιρετικά προβληματική καθώς αυτοί δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό και ηλεκτρικό, όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Οι εξελίξεις προκαλούν πονοκέφαλο στο συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, που μόλις πριν λίγες ημέρες έχασε και τον έλεγχο της πόλης Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια μαχητών προσκείμενων στην Αλ Κάιντα. Σημειώνεται ότι το Ιντλίμπ απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μια φήμη ότι τζιχαντιστές έχουν απαγαγάγει έναν 57χρονο Ελληνορθόδοξο ιερέα από το Ιντλίμπ.
Κατά τα λοιπά, με τις συνθήκες στο έδαφος να είναι πλέον απολύτως χαοτικές, η Ιορδανία αποφάσισε να κλείσει «προσωρινά» τη βασική μεθοριακή διάβαση με τη Συρία, πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δαμασκού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ethnos