14.1.15

Γαλλία: Εξαντλήθηκαν ένα εκατομμύριο αντίτυπα του Charlie Hebdo


Ανάρπαστο έγινε σε όλη τη Γαλλία το πρώτο φύλλο του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά την δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών στα γραφεία του.

Το τιράζ αυξήθηκε την Τετάρτη, από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διανομής. Συνήθως, το τιράζ της εφημερίδας είναι 60.000 φύλλα.


Τo νέο φύλλο κυκλοφόρησε και σε ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων τα αγγλικά, τα τουρκικά και τα ισπανικά, ενώ διαδικτυακά θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά.

Το σημερινό φύλλο του Charlie Hebdo εξαντλήθηκε στα 27.000 σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε η Εθνική Ενωση Διανομέων Τύπου.

Επτακόσιες χιλιάδες φύλλα διανεμήθηκαν σήμερα στα σημεία πώλησης της Γαλλίας και, συνολικά, ένα εκατομμύριο φύλλα θα διανεμηθούν εντός της ημέρας.


«Ο εκδότης αποφάσισε σήμερα το πρωί να αυξήσει το τιράζ στα πέντε εκατομμύρια», δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν, υπογράμμισε. 

Αυτό το ιστορικό φύλλο της σατιρικής εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί σήμερα το πρωί στη Γαλλία.

«Τελείωσε», επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες. Πολλοί απ' αυτούς αγόρασαν την «Κανάρ Ανσενέ», τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο: «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Charlie Hebdo.

«Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο», είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. «Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά», πρόσθεσε.

Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος. «Περιμένουμε κι άλλα φύλλα την Πέμπτη και την Παρασκευή», έλεγαν στους απογοητευμένους πελάτες.

Στο εξώφυλλο υπάρχει το σκίτσο του δακρυσμένου Μωάμεθ, ο οποίος κρατά μία ταμπέλα με την επιγραφή «Je suis Charlie», ενώ ο τίτλος γράφει: «Ολα συγχωρούνται».

Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Liberation. Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται» έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, το γαλλικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 200 περιπτώσεις επεισοδίων σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, τις ημέρες που ακολούθησαν τη σφαγή στην εφημερίδα και το εβραϊκό παντοπωλείο -όλα σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα. 

«Εγραψα "Ολα συγχωρούνται" και έβαλα τα κλάματα»
«Θέλαμε ένα σκίτσο που πάνω απ' όλα να μας κάνει να γελάσουμε, όχι ένα σκίτσο για τη συναισθηματική μας φόρτιση» είπε κατά τη διάρκεια μιας φορτισμένης συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο καρτουνίστας Λουζ που έφτιαξε το εξώφυλλο αυτού του ιστορικού φύλλου. «Είχα την ιδέα να σκιτσάρω τον Μωάμεθ γιατί είναι ο χαρακτήρας μου. Μετά έγραψα "Ολα συγχωρούνται" και έβαλα τα κλάματα»...


 
Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος κρατάει την επιγραφή «Είμαι Charlie» την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο. 

«Θα υποκινήσει το μίσος»
Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησεΤρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο. 

Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Στο παρελθόν, υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στην Τεχεράνη, η ιρανική ηγεσία καταδίκασε «την υβριστική κίνηση» του σημερινού φύλλου του Charlie Hebdo, θεωρώντας ότι «προσβάλλει τα αισθήματα των μουσουλμάνων», επαναδιατυπώνοντας, δια στόματος του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, την καταδίκη της τρομοκρατίας «οπουδήποτε στον κόσμο».

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Al Bayane του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανόητη» την δημοσίευση του σκίτσου του Μωάμεθ.


Απειλή κατά της Canard Enchaine
Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης» ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η Canard Enchaine, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ένωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, με επικεφαλής τον ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, σχολίασε πως «δεν είναι φρόνιμο» να δημοσιεύονται νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, όπως κάνουν σήμερα πολυάριθμες εφημερίδες ανά τον κόσμο, σε αλληλεγγύη με το Charlie Hebdo.

«Δεν είναι ούτε λογικό ούτε φρόνιμο να δημοσιεύονται τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη ή επιτίθενται στο Ισλάμ», γράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ και προεδρεύεται από τον αιγυπτιακής καταγωγής ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο οποίος θεωρείται ο μυστικοσύμβουλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Εφόσον συμφωνούμε πως (οι δράστες των επιθέσεων) είναι μια μειονότητα η οποία δεν αντιπροσωπεύει ούτε το Ισλάμ ούτε τους μουσουλμάνους, πώς μπορούμε τότε να απαντάμε με πράξεις που δεν κατευθύνονται εναντίον αυτών (των δραστών), αλλά εναντίον του προφήτη που λατρεύεται από ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους;», αναρωτιέται ο οργανισμός στο κείμενό του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη νύχτα της Τρίτης. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Ουλεμάδων, η δημοσίευση τέτοιων σκίτσων το μόνο που θα επιτύχει είναι «να προσδώσει αξιοπιστία στη θέση (των δραστών των επιθέσεων) σύμφωνα με την οποία η Δύση είναι εναντίον του Ισλάμ».

Οι αναδημοσιεύσεις αυτές το μόνο που θα επιτύχουν είναι να «υποθάλψουν τα μίση, τον εξτρεμισμό και τις εντάσεις», προειδοποιεί ο οργανισμός.

«Πόλεμος εναντίον του ριζοσπαστικού ισλαμισμού»
«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση» μπροστά σ' έναν κίνδυνο ο οποίος υφίσταται τόσο «πέραν των συνόρων μας» όσο και «στο εσωτερικό».

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το «λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.

Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο - για πρώτη φορά από το 1918 - προτού αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου. 

Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου «ειδικών πτερύγων» στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Από 3.000 ως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν αναχωρήσει για τον τζιχάντ σε χώρες όπως η Συρία και μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ. 
Πολλές καταδίκες για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος προσώπων που είχαν χαιρετίσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Εκατοντάδες επεισόδια σε σχολεία

Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας πως περίπου 200 επεισόδια που συνδέονται με τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε σχολεία, κολέγια και Λύκεια. Τα μισά από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo.

Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους «ευαίσθητους χώρους της επικράτειας», ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των εβραίων της χώρας.
Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.
tanea