31.1.15

Αλβανός Υπ.Εξ: «Στήριξη σε λύση του Κυπριακού βάσει αρχών ΟΗΕ»

Τη στήριξη της Αλβανίας στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati.
Ο κ. Bushati και ο Υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Damian Gjinkuri, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχαν το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Bushati ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και ανέφερε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και η περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας θα είναι αμοιβαίως επωφελής.
Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική της χώρας του, καθώς και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται στη χώρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Καλωσορίζοντας τους δύο Υπουργούς, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη σημασία της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αλβανίας, τόσο σε διακρατικό όσο και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο. Σημειώνοντας την απόφαση της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο, για παραχώρηση στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, οι προσπάθειές μας προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει τις προκλήσεις της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά τη συνάντηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε, εκατέρωθεν, η ανάγκη επικράτησης συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια και η κοινή βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας για προώθηση του στόχου αυτού.




Πηγή: www.himara.gr