29.1.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ


ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ                



            Ευχόμαστε τα βέλτιστα στους νέους κυβερνώντες. Παρέχουμε την κριτική μας στήριξη στο έργο τους. Θα επαινούμε κάθε θετικό τους αλλά δεν θα διστάσουμε να επισημαίνουμε τα λάθη τους και να κρίνουμε καλόπιστα τα αρνητικά τους.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ασφαλώς και δεν είναι η αρίστη πασών, αλλά δεν είναι κακή, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους τομείς π.χ. παιδεία, όπου θα χρειαστεί χαλινός.
Παρότι το μιντιακό σύστημα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «προσπέρασαν» τα της ορκομωσίας είναι βέβαιον ότι το γεγονός προκάλεσε τραύμα στην κυβερνητική εικόνα.

Δεν πρόκειται για το τετριμμένο ένθεοι-άθεοι. Αναμφίβολα η πίστη είναι ζήτημα ελευθερίας της βούλησης. Δεν επιβάλλεται, πηγάζει από μέσα μας.
Εδώ όμως δεν πρόκειται για την πίστη, πρόκειται για τον σεβασμό στην παράδοσή μας και αυτό είναι ζήτημα πολιτισμού.
Στην μακραίωνη μετά Χριστόν ιστορία μας όλοι οι ηγέτες του Ελληνισμού, αυτοί που τον ανέδειξαν, εκείνοι που τον ελευθέρωσαν από καθεστώτα δουλείας, όλοι ανεξαιρέτως ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο.
Είναι αναγκαίο οι νέοι ιθύνοντες να μελετήσουν ιστορία. Υπάρχει κραυγαλέο κενό ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Ας συμβουλευθούν αντί πολλών τον σπουδαίο Σβορώνο και ειδικά για την περίπτωση τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη που σε άρθρο του στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (9/9/45) εκθειάζει τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορία του Ελληνισμού. Συμπέρασμά του:
«Η Ορθοδοξία ιδεολογικά-πνευματικά ανταποκρίνεται σε μια νοοτροπία λαϊκή, σε ένα εσωτερικό ψυχικό δεσμό που ο Ευρωπαίος κοσμοπολίτης ονομάζει “ανατολίτικο πνεύμα” και ο ξιπασμένος και έκφυλος Λεβαντίνος περιφρονεί, μα που συγκεντρώνει και εκφράζει εσωτερική λαϊκή ενότητα και εκδηλώνει ανώτερα ιδεώδη και χαρίσματα».
Υπό τα δεδομένα αυτά τα συμβάντα της ορκωμοσίας αποτελούν παραφωνία.

  


Θεσσαλονίκη: Ερμού 55, Τ.Κ546 23,Τηλ. 2310.268333 fax 2310.262830
Αθήνα: Νικοδήμου 2, Σύνταγμα Τ.Κ.105 57 Τηλ. 210.3314314  fax210.3217771
Ιστοσελίδες: www.papathemelis.grwww.danagennisi.gr