5.1.15

Εκλογές "σφαγείο" για τη ΝΔ - "Οροφή" οι 70 βουλευτές που μπορούν να γλιτώσουν


ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ "ΤΖΑΚΙΑ" ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ 

Εκλογές «σφαγείο» για τη Νέα Δημοκρατία δείχνουν ότι θα είναι αυτές της 25ης Ιανουαρίου, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη θα μείνουν εκτός Βουλής και αρκετά πολιτικά «τζάκια» θα γκρεμιστούν. Το πόσο μεγάλη θα είναι η σφαγή θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό του κόμματος, αλλά κυρίως από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι ποσοστό θα έχουν αυτά που θα μείνουν εκτός.

Σε ενδεχόμενο Βουλής έξι κομμάτων τότε η ΝΔ μπορεί να έχει ως «οροφή» τους 70 βουλευτές, ενώ σε περίπτωση που μπει και έβδομο κόμμα, παραμείνουν δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή και μπει και το Ποτάμι, τότε το κυβερνών κόμμα σήμερα θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και οι βουλευτές που θα εκλέξει θα είναι περί τους 60.
Αυτό το γνωρίζουν πολλά στελέχη και σπεύδουν να κάνουν συμμαχίες ή να αποσυρθούν για να αποφύγουν το διασυρμό. Στην Α’ Αθηνών η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους βουλευτές της ΝΔ, αφού λόγω της απογραφής οι έδρες μειώθηκαν κατά τρεις σε σε περίπτωση που η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, όπως όλα δείχνουν τότε δεν πρόκειται να εκλέξει σε καμία περίπτωση πάνω από τρεις βουλευτές.
Τα ονόματα που παίζουν σκληρά για τις βουλευτικές θέσεις είναι αυτά της Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βασίλη Κικίλια που έχει κερδίσει πολλούς πόντους μετά και τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ακολουθούν ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Φωτεινή Πιπιλή αλλά δεν έχουν τύχη. Οι τρεις πρώτοι έχουν βάλει στο στόχαστρο και τους ψηφοφόρους του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του Προκόπη Παυλόπουλου που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Μύλος και στη Β’ Αθηνών όπου βρίσκονται όλοι οι πρωτοκλασάτοι νυν και πρώην υπουργοί του κόμματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας που άφησε την Κέρκυρα για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιάννης Μιχελάκης, η Άννα Καραμανλή και πολλοί άλλοι.
Αν εκλεγούν πέντε ή έξι από τους παραπάνω θα αποτελεί επιτυχία πρώτου μεγέθους για τη ΝΔ.
Στην Περιφέρεια Αττικής είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα για τη ΝΔ, αφού με την απογραφή αυξήθηκαν οι έδρες και η ΝΔ μπορεί να εκλέξει τρείς βουλευτές. Φαβορί στην περιφέρεια αυτή είναι ο Μάκης Βορίδης και ακολουθούν οι Γεωργία Μαρτίνου, Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος.
Το κάστρο της Θεσσαλονίκης τρίζει για την ΝΔ, αφού οι έξι έδρες που είχε το κόμμα σε περίπτωση που έρθει δεύτερη στις εκλογές αυτές μπορούν να μειωθούν στο μισό. Την πρώτη έδρα την έχει δεδομένη ο Κώστας Καραμανλής και μετά για τις άλλες δύο παίζουν οι Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη και Γιώργος Ορφανός. Ο Γιάννης Ιωαννίδης διέβλεψε πώς δεν έχει πιθανότητα να εκλεγεί και εγκατέλειψε τη μάχη νωρίς.
Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η αύξηση των εδρών από 7 σε 9 βάσει της απογραφής ίσως σώσει τις δύο έδρες των Θεόδωρου Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, σε περίπτωση που η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα.
Όσον για την Περιφέρεια. Εκεί αναμένεται να γίνει η μεγάλη σφαγή, αφού η ΝΔ χάνοντας το μπόνους των 50 εδρών θα χάσει τις μισές ή  και παραπάνω έδρες που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
 defencenet.gr