30.1.15

Το Γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή 100 γερμανών στρατιωτικών στο Ιράκ

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την αποστολή μέχρι και 100 στρατιωτών  στο βόρειο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων Peshmerga που αγωνίζονται κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, ή ISIL, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anatolou .
 
Η ψηφοφορία άνοιξε το δρόμο για την πρώτη στρατιωτική ανάπτυξη γερμανικού στρατού στο εξωτερικό, έστω και εάν πρόκειται για μια αποστολή εκπαιδευτών,  από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς απόφαση της ΕΕ, ή του ΝΑΤΟ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απόφαση.
 
Συγκεκριμένα 457 βουλευτές της Bundestag ψήφισαν υπέρ της αποστολής, ενώ  79 ψήφισαν κατά. Πενήντα τέσσερις βουλευτές  απείχαν.
 
Το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, το οποίο έχει 64 βουλευτές, ήταν τελείως αντίθετο  με την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί η στάση του Βερολίνου , από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, ως ένδειξη της υποστήριξης της ανεξαρτησίας της.
 
Οι γερμανοί Πράσινοι απείχαν, λέγοντας ότι η εντολή που ζήτησε η κυβέρνηση συνασπισμού της Angela Merkel, δεν είχε καμία νομική βάση.
 
Η Γερμανία υπήρξε διστακτική να λάβει μέρος σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της ναζιστικής ιστορίας του Β “Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η κοινή γνώμη στην χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετη με την προοπτική  η Γερμανία να αναλάβει  στρατιωτικό ρόλο στις διεθνείς συγκρούσεις.
 
Η Κυβέρνηση της Καγκελαρίου Angela Merkel άλλαξε όμως την πολιτική της, τον Αύγουστο, μετά από αναφορές για δολοφονίες και άλλες αγριότητες που διαπράχθηκαν από τον ισλαμικό στρατό ISIL στην Συρία και το Ιράκ.
 
H Γερμανία ξεκίνησε  να προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό  αξίας  80 εκατομμυρίων  δολαρίων (€ 70.000.000) τους αντάρτες Peshmerga τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει ελαφρό οπλισμό  για περισσότερους από 10.000 Peshmerga,  συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων  G3 Α3 και Α4 ,  αντιαρματικών τύπου Milan καθώς  και αντιαρματικών πυραύλων.
 
Σύμφωνα με την εντολή του γερμανικού κοινοβουλίου , οι  Γερμανοί στρατιώτες δεν θα λάβουν   μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς  και ότι η  βάση τους θα είναι στην περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα των Κούρδων  Ερμπίλ. Προφανώς και οι Γερμανοί διαβλέπουν την δημιουργία κουρδικού κράτους και παίρνουν και αυτοί  θέση, όπως όλες οι μεγάλες ξένες εταιρείες παγκοσμίως και χώρες.
 
 
 defencenet.gr