3.12.14

Θρίλερ με τα ZUBR: Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πουλήθηκε ένα ZUBR του ΠΝ στην Κίνα! (vid)

Εμείς (θέλουμε να) πιστεύουμε τις ανακοινώσεις του ΠΝ. ΑΛΕΞ

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ - ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΠΝ

Έντονη ανησυχία στο Πολεμικό Ναυτικό προκαλούν τα συνεχή δημοσιεύματα στο κινεζικό Τύπου πώς η Ελλάδα πουλάει τα Ζubr στην Κίνα, όπως επίσης και μεγάλος προβληματισμός για το από πού απορρέουν αυτά τα ρεπορτάζ, τα οποία, όπως επισημαίνουν από το ΓΕΝ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για συμφωνία πώλησης του ΠΤΜ «Κεφαλληνιά» (L-180) στο κινεζικό Ναυτικό προκειμένου να εμπλουτισθεί το πρόγραμμα απόκτησης αποβατικών σκαφών. Αυτό το δημοσίευμα προήλθε από την ιστοσελίδα του αμυντικού χώρου mil.news.sina.com.cn.
Αναφέρονταν πώς το κινεζικό Ναυτικό παρέλαβε δύο πλοία αυτού του τύπου από την Ουκρανία και για να υπάρξει στολίσκος «Zubr», ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την απόκτηση ενός από τα τέσσερα που διαθέτει.
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν μία ανησυχία στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά η επανάληψη επέτεινε το κλίμα «μήπως έχει γίνει κάτι και δεν το ξέρουμε;». Εδώ που τα λέμε, με την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.
Ήρθε λοιπόν νέο χτύπημα από τα κινεζικά ΜΜΕ, αυτή τη φορά από εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, αλλά και το αμυντικό πόρταλ asian-defence.net. Μόνο που αυτή τη φορά δεν κατέληγε στο κινεζικό Ναυτικό το ΠΤΜ «Κεφαλληνία», αλλά το νεότερο ΠΤΜ «Ζάκυνθος» (L-183).
Το αμυντικό site ανέφερε μάλιστα πως πηγή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωνε την είδηση της πώλησης του «Zubr» λέγοντας πώς «η πώληση ήταν εφικτή διότι όλα τα σκάφη είναι κατασκευασμένα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και δεν υπάρχει παραβίαση των κανόνων του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Κίνα».
Από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαψεύδονται πάντως όλες αυτές οι πληροφορίες που επικαλούνται κινεζικά δημοσιεύματα. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πώλησης των Zubr», ανέφερε ανώτατη πηγή του ΓΕΝ. Σημειωτέον απαιτείται έγκριση από τη Ρωσία για την πώληση στρατιωτική υλικού σε άλλη χώρα.  
Το γεγονός πάντως έχει θορυβήσει το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ψάχνει απαντήσεις στο πώς έτσι τόσο ξαφνικά κινεζικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την Ελλάδα και ήγειραν θέμα πώλησης «Zubr».
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πάντως πραγματική αυτοκτονία για την Ελλάδα που πλέον δεν διαθέτει κονδύλια ούτε καν για καύσιμα των πλοίων, πόσο μάλλον για νέες προμήθειες. Τα «Zubr» είναι η «ραχοκοκαλιά» των αποβατικών δυνάμεων του Στόλου και μπορούν λόγω της ταχύτητας τους και των δυνατοτήτων τους να αποτρέψουν μία τουρκική εισβολή σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.
Τα «Zubr» μπορούν να μεταφέρουν τρία άρματα πενήντα τόνων, ή δέκα ΤΟΜΠ, ή οκτώ ΤΟΜΑ, ή 500 πεζοναύτες. Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (ρωσική ονομασία ZUBR - Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air-Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.

defencenet.gr