17.12.14

"Κίνηση-καρφί στο μάτι" των ΗΠΑ από Β.Πούτιν: Καλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Μόσχα για στενή "πυρηνική συνεργασία"

Κίνηση καρφί στο "μάτι" των ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να παρευρεθεί στους εορτασμούς για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως τη στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Όπως σημειώνει το Business Insider, επικαλούμενο πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun, η Μόσχα επιδιώκει συνεργασία με την Πιονγιάνγκ στον τομέα του φυσικού αερίου και όχι μόνο.
Επί του παρόντος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, ενώ αν απαντήσει θετικά θα είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Β. Κορέας θα βγει εκτός συνόρων από πότε που ανέλαβε τα ηνία του κράτους (το 2011).
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως και η Β.Κορέα επιθυμεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν αμυντικό μηχανισμό απέναντι στην έντονη κριτική που δέχεται το καθεστώς του Ουν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει εν εξελίξει.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τον προηγούμενο μήνα ο Πούτιν συνομίλησε με εκπρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της στενότερης σχέσης των δύο χωρών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή.
 defencenet.gr