13.11.14

Το βίντεο από την κατάρριψη του αρμενικού Mil Mi-24 - Ερεβάν: "Το Μπακού θα το πληρώσει" (vid)

Χθες έγινε γνωστό πως ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατερρίφθει από πυρά των Αζέρων. Σύμφωνα με το Μπακού, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έπεσαν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ερασιτεχνικό βίντεο αποτύπωσε τη στιγμή της επίθεσης από εδάφους την ώρα που το ελικόπτερο πραγματοποιούσε χαμηλή πτήση, που οδήγησαν τελικά στην κατάρριψή του.  Νεκρά φέρονται να είναι τα τρία μέλη του πληρώματος.
Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσας περιοχής, ενώ πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε την ώρα που «πραγματοποιούσε μια εκπαιδευτική πτήση στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων». Ο στρατός του Ναγκόρνο- Καραμπάχ διεξάγει από την Πέμπτη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αρμενία.
«Την 12η Νοεμβρίου ένα μαχητικό ελικόπτερο Mi-24 προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κοντά στην περιοχή Άγκνταμ (στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «συνεχίζουν να βάλουν συνεχώς προς την κατεύθυνση της συντριβής με διάφορα όπλα μικρού διαμετρήματος», πρόσθεσε το υπουργείο αυτό.
Το επεισόδιο αυτό είναι πιθανό να οξύνει την ένταση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας αμφισβητούμενης περιοχής η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις δύο πλευρές να ρίχνει η μία την ευθύνη στην άλλη για αυτές τις επιθέσεις από τις οποίες πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο.
Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε εναέρια επίθεση από τα ελικόπτερα και πως τα πυρά προήλθαν από το έδαφος:
To Γερεβάν προειδοποίησε το Μπακού ότι «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις» μετά το συμβάν.
«Είναι μια κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις για το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σοβαρές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβανισιάν.
«Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι το αρμένικο ελικόπτερο επιτέθηκε εναντίον θέσεών του. Αυτό δεν ισχύει. Η ανάλυση των συντριμμιών θα αποδείξει ότι το ελικόπτερο δεν μετέφερε κανένα όπλο», πρόσθεσε ο Χοβανισιάν.
Το Ναγκόρνο- Καραμπάχ επί Σοβιετικής Ένωσης ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν. Η περιοχή αυτή ήταν το διακύβευμα ενός πολέμου που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το 1988 ως το 1994.
Μια εκεχειρία συμφωνήθηκε το 1994, όμως το Μπακού και το Γερεβάν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το καθεστώς της περιοχής, η οποία παραμένει εστία έντασης στην περιοχή του νότιου Καυκάσου.
Δείτε το σχετικό αφιέρωμα του Euronews:
 defencenet.gr