10.11.14

Ανοίγει ο δρόμος για χερσαίες επιχειρήσεις


ΑΚΟΜΗ 1.500 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ



 Μια νέα φάση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αποστολή ακόμη 1.500 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ, που φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Ενώ το Κομπάνι αντιστέκεται ακόμη, οι Αμερικανοί επεκτείνονται στο Ιράκ Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των δυνάμεών της στο Ιράκ αποστέλλοντας επιπλέον 1.500 στρατιωτικούς συμβούλους για εκπαίδευση των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Μπ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η αποστολή αυτή σηματοδοτεί μια «νέα φάση» στην καταπολέμηση του ΙΚ, καθώς μετά το σχηματισμό «μιας νέας ιρακινής αντιπροσωπευτικής και αξιόπιστης κυβέρνησης» ο διεθνής συνασπισμός χρειάζεται τώρα «στρατεύματα στο έδαφος, ιρακινά στρατεύματα που θα μπορέσουν ν' αρχίσουν ν' απωθούν το ΙΚ». Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του συνασπισμού θα φτιάξουν τέσσερα στρατόπεδα όπου οι ιρακινές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν, θα εξοπλιστούν και θα λάβουν βοήθεια σε επίπεδο στρατηγικής και επιμελητειακής υποστήριξης. «Μόλις θα είναι έτοιμες να επιτεθούν στο ΙΚ, εμείς θα τις βοηθούμε από αέρος» κατέληξε ο Μπ. Ομπάμα τονίζοντας για πολλοστή φορά ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πολεμήσουν».

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον, αυτό μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό. Ιδίως από τη στιγμή που ο Μπ. Ομπάμα έδωσε εντολή στους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ -αρχικά για την προστασία της πρεσβείας κι άλλων αμερικανικών εγκαταστάσεων- ν' αναπτυχθούν σε περιοχές εκτός Βαγδάτης και Ερμπίλ και συγκεκριμένα στη δυτική επαρχία αλ-Ανμπάρ που από τον περασμένο Ιούνιο ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους τζιχαντιστές. Το σίγουρο είναι ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στη χώρα βαθαίνει.
Ο αλ-Μπαγκντάντι
Την ίδια ώρα αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από την τύχη του αρχηγού του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι καθώς ούτε η Βαγδάτη ούτε η Ουάσινγκτον είναι σε θέση να διευκρινίσουν εάν βρισκόταν μεταξύ των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης που στοχοποιήθηκαν την Παρασκευή από τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού στην περιοχή της Μοσούλης. Αραβικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν από το Σάββατο ότι ο αλ-Μπαγκντάντι τραυματίστηκε ή ακόμη και σκοτώθηκε.
Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό ενώ η αμερικανική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) μπορεί να επιβεβαιώσει μόνο την καταστροφή μιας αυτοκινητοπομπής δέκα οχημάτων του ΙΚ και όχι την εκεί παρουσία του αλ-Μπαγκντάντι. Αντιθέτως έγινε γνωστό ότι στις επιδρομές σκοτώθηκε ένας στενός του συνεργάτης, ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αλαθάε, γνωστός και ως Αμπού Σάτζα.
Σε άλλα σημεία της χώρας, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε βομβιστικές επιθέσεις, οι ιρακινές δυνάμεις προέλασαν χθές στο κέντρο της πόλης Μπαϊτζί σε μια προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία του μεγαλύτερου ιρακινού διυλιστηρίου, που βρίσκεται στην περιοχή, από μαχητές του ΙΚ. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε εξάλλου ότι η επίθεση αυτοκτονίας με θύμα έναν στρατηγό της αστυνομίας κοντά στο Μπαϊτζί την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε από Βρετανό τζιχαντιστή.
Στη Συρία, τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του καθεστώτος Ασάντ εναντίον προπυργίου του ΙΚ στο βορρά, ενώ συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων στο Κομπάνι. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 1.013 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης (ανάμεσά τους 609 τζιχαντιστές, 363 Κούρδοι και 24 άμαχοι), απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τα θύματα των εναέριων επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)