7.11.14

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στο Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το  Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Προωθώντας ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά: Τρόφιμα- Ποτά» την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά την ομιλία του στο συμπόσιο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας  τόνισε πως οι στόχοι διοργάνωσης του Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμποσίου ταυτίζονται με τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους της Π.Κ.Μ, «τη συνεργασία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη».



«Ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Η στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα στην Ασία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και το εκτενές δίκτυο υποδομών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οδικό δίκτυο με την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες, παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών και διείσδυσης στις αγορές των Βαλκανίων και της Μεσογείου» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. ενώ στην περιεκτική παρουσίασή του σχετικά με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι «Στην Κεντρική Μακεδονία, παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της Ελλάδας. Είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές και η πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Η αγροτική μας οικονομία έχει καθοριστική συμβολή τόσο στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, όσο και στην προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά, ασφαλή και επώνυμα και κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις διεθνείς αγορές. Στόχος μας λοιπόν είναι να εκμεταλλευτούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν έτσι ώστε μέσα από τις διεθνείς συμπράξεις και συνεργασίες να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, διεισδύοντας και κατακτώντας ακόμα μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές του εξωτερικού».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι το Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο αποτελεί « σημαντικό και αποφασιστικό βήμα για την προοπτική αλλά και για την πρόκληση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Μια συνεργασία, για την οποία έχω εργαστεί και θα συνεχίσω να εργάζομαι γιατί πιστεύω στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών μας. Οι εξαγωγές, οι μεταφορές, ο τουρισμός και βεβαίως ο πρωτογενής τομέας και η ενέργεια είναι μερικά μόνο από τα πεδία πάνω στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες και συμπράξεις, να καλλιεργήσουμε το έδαφος για νέες επενδυτικές ευκαιρίες, να διαμορφώσουμε πραγματικές, ανθεκτικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τα τελευταία χρόνια, η διμερής ελληνορωσική συνεργασία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, δημιούργησε ιδιαίτερο προβληματισμό στη χώρα μας η απόφαση για το εμπάργκο που περιελάμβανε και τα ελληνικά προϊόντα. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για να αποκαταστήσουμε και να σταθεροποιήσουμε ξανά αυτή τη συνεργασία» σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.

Το Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του ανοίγματος παραρτήματος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχε  ο νέος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Andrey Maslov καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία Ρώσων εισαγωγέων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την κατανόηση του τρόπου και των μεθόδων εισαγωγής τροφίμων – ποτών στη ρωσική αγορά, ειδικότερα την περίοδο της σημερινής κρίσης λόγω της προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων που επέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ε.Ε.



­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­