3.10.14

"Αu révoir" στη λιτότητα λέει η Γαλλία


Παρελθόν αποτελεί η λιτότητα για τον προϋπολογισμό του 2015 που παρουσίασε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση, παραβλέποντας τις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της για μείωση των ελλειμμάτων εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου.

Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας προβλέπει την προσαρμογή του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος και του χρέους με δύο χρόνια καθυστέρηση, αποτινάσσοντας επί της ουσίας την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται από την Ε.Ε.Ειδικότερα, προβλέπει το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017.






Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Γαλλία είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2015, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω της ασθενούς ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Επίσης, επανέλαβε τις προβλέψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί την ερχόμενη χρονιά με 1%, ρυθμός που θα αυξηθεί το 2017 σε 1,9%.


nooz.gr