8.10.14

«Εκτός του Κομπάνι» απωθήθηκε το Ισλαμικό Κράτος-(Videos)


Από αέρος χτυπούν οι σύμμαχοι υπό τις ΗΠΑ, στο έδαφος οι Κούρδοι μαχητές


Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απωθήθηκαν εκτός της πόλης Κομπάνι την Τετάρτη χάρη στις αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Η πόλη, η οποία πολιορκείται επί τρεις εβδομάδες, βρέθηκε στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι περισσότεροι από τους 180.000 κατοίκους της κουρδικής καταγωγής διέφυγαν στην Τουρκία.

«Είναι τώρα έξω από τις εισόδους της πόλης Κομπάνι. Ο βομβαρδισμός ήταν πολύ αποτελεσματικός και είχε ως αποτέλεσμα την απώθηση του Ισλαμικού Κράτους από τις κύριες θέσεις», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω τηλεφώνου ο Ιντρίς Νασάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της αυτόνομης επαρχίας Κομπάνι.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση από την είσοδό τους στην πόλη και αυτό μπορεί να αποτελεί την αντίστροφή μέτρηση για την αποχώρησή της από την περιοχή», πρόσθεσε.
Οι Κούρδοι μαχητές φέρονται επίσης να έχουν εξαπολύσει επίθεση για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από τις θέσεις τις οποίες έχουν καταλάβει όλες τις προηγούμενες ημέρες στις παρυφές της πόλης.
Ο Μουστάφα Εμπντί, Κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στο Κομπανί, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, «αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό».

Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.
Χερσαία επέμβαση;
Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους Κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, Αράβων ή Τούρκων στρατιωτών είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την Τρίτη λόγο για την ανάγκη πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών, ωστόσο το ενδεχόμενο χερσαίας τουρκικής επέμβασης δεν φαίνεται ισχυρό.
«Θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον τους;», δηλώνει γαλλική κυβερνητική πηγή , τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν έχει επιλύσει ακόμη το θέμα με τη δική της κουρδική μειονότητα.
Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα είναι ίσως ο μόνος τρόπος για τον κατευνασμό του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας που βγήκε μαζικά στους δρόμους από τη Δευτέρα.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

naftemporiki