23.10.14
Η πολιτική είναι φυσικά, εκτός από δρώσα παρεμβατικότητα στη διαχείριση μιας εθνικής καθημερινότητας, και η επαρκής διαχείριση των συμβόλων, στην κατεύθυνση της αξιοποίησής τους για την ανάδειξη και ενίσχυση στρατηγικών στόχων και επιδιώξεων.
Στον τομέα αυτόν, η Ντόρα Μπακογιάννη… παραδίδει μαθήματα. Καθώς, ανεξαρτήτως όσων προσάπτουν συνήθως οι επικριτές της στην πρώτη γυναίκα Δήμαρχο Αθηναίων, και Υπουργό Εξωτερικών της εποχής του τελευταίου μεγάλου “όχι” της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, στο Βουκουρέστι κατά των Σκοπίων το 2008, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, η Ντόρα που επιστρέφει στον φυσικό χώρο της, στην Α’ Αθηνών, για να διευρύνει την κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ήδη από τις εκλογές του 2012 είχε συρρικνωθεί επικίνδυνα, γνωρίζει να αξιοποιεί τη συγκυρία και τον… περίγυρο.
Τη στιγμή λοιπόν που Ελλάδα και Κύπρος “βράζουν” για τις προκλήσεις της Τουρκίας, με τις αντιδράσεις ωστόσο να μην ξεφεύγουν από τη συνήθη πρακτική της διπλωματικής καταγγελίας, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών αξιοποίησε στο έπακρο τη συγκυρία να εκφωνεί ομιλία σήμερα σε Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Και, οι Τούρκοι φοιτητές, δηλαδή η επόμενη γενιά της γειτονικής χώρας, που θέλουν να αγκαλιάσουν έναν περισσότερο εξωστρεφή και σύμφωνο με τη διεθνή πραγματικότητα εθνικό βηματισμό… τα άκουσαν από την Ελληνίδα πολιτικό, η οποία μίλησε με όρους ρεαλισμού αλλά και ιστορικού σεβασμού.
Από τις αντιδράσεις, φαίνεται ότι το τουρκικό ακροατήριο της Ντόρας Μπακογιάννη, κοντοστάθηκε για να ακούσει και να σκεφτεί. Ακόμη κι αυτό, είναι ένα προχωρημένο βήμα προς τα εμπρός, σε σχέση με τη… στρογγυλοποίηση και τον διπλωματικό καθωσπρεπισμό που διέκρινε μέχρι σήμερα την ανταλλαγή επιχειρημάτων ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Το δελτίο Τύπου από το γραφείο της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, που καταγράφει όσα συνέβησαν στην εκδήλωση, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα, ως επίσημη προσκεκλημένη, στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Άγκυρας  με θέμα: «Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Νέο Επικίνδυνο Περιβάλλον Ασφάλειας».
Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Το Κυπριακό είναι αυτό που δηλητηριάζει σταδιακά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Και το Κυπριακό είναι και πάλι, αυτό που αν λυθεί, θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Η διαίρεση του νησιού μας στοιχειώνει όλους – Έλληνες και Τούρκους. Έχει έρθει πλέον η ώρα να γκρεμίσουμε το τείχος της ντροπής στη Λευκωσία. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εξεύρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού. Οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγήσουν είναι σαφείς: διεθνές δίκαιο, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελέτη της εργασίας που έχει γίνει σε επίπεδο ΟΗΕ και βέβαια ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο θα προσφέρει το νομικό πλαίσιο για μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ.  Για αυτό τον λόγο μου προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη οι τελευταίες εξελίξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως οι κινήσεις του πλοίου Barbaros, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Σας θυμίζω ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Το να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο. Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, την νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρώην υπουργός τόνισε: «Και θα είμαι ξεκάθαρη: Αν η Τουρκία ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ τότε κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει Ευρώπη à la carte. H EE είναι μία και ενιαία και όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να δεχτούν το κοινοτικό κεκτημένο για να γίνουν πλήρη μέλη». 
Σε ερώτηση για την αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είπε: «Θα τον υποστήριζα. Άλλωστε έτσι απαντάς στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης που στήριξε το σχέδιο Ανάν κόντρα στην κοινή γνώμη των Κυπρίων. Είναι από τους λίγους ηγέτες που φέρθηκαν αποφασιστικά και γι’ αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν.  Το όραμά του είναι να δει μια ενωμένη Κύπρο. Το μήνυμά μου είναι σαφές, το να μην αποδέχεται κανείς την ύπαρξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη ρεαλιστικό και αδιέξοδο».  
Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε  με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου  κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, στον οποίο παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο”.
Ysterografa