18.10.14

Η Περσεφόνη της Αμφίπολης σε 3D!


«Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά», είπε η κα. Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ αποκάλυψε ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα που έχουν αποκοπεί από το ψηφιδωτό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά, αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες.

 Ωστόσο, η γενική γραμματέας τόνισε πως το έργο αποκατάστασης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, χωρίς να δώσει σαφές χρονικό πλαίσιο.


 Πάντως, το ψηφιδωτό συνεχίζει να προκαλεί δέος εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και να πυροδοτεί νέα σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου.
 Μάλιστα, ένα νέο 3D βίντεο κάνει θραύση, αφού επιτρέπει να περιηγηθούμε στον τύμβο Καστά και να θαυμάσουμε την Περσεφόνη σε όλο της το μεγαλείο!


    Amphipolis Tomb by Greektoys.org (update)
    by Greektoys.org
    on Sketchfab

Πηγή: Star
___________________________________________________

Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης θα αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό

Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης θα αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό
Την αισιοδοξία της ότι το ψηφιδωτό της Αμφίπολης θα αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν βρεθεί τμήματα που έχουν αποκοπεί και φτάνουν μέχρι και τα 20 εκατοστά, εξέφρασε η γενική γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στο δεύτερο θάλαμο του Τύμβου Καστά», δήλωσε η κ. Μενδώνη στον Σκάι.
Επεσήμανε, δε, ότι από τις έως τώρα έρευνες, λεχουν βρεθεί αρκετά τμήματα που έχουν αποκοπεί από το ψηφιδωτό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά, αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως το έργο αποκατάστασης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, χωρίς να δώσει σαφές χρονικό πλαίσιο.
Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι η εικόνα του ψηφιδωτού που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων, καθώς έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες.
«Τώρα την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την γγ του υπουργείου, τα μέχρι τώρα ευρήματα συνηγορούν στις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

http://www.imerisia.gr/