30.10.14

Στο νέο φαραωνικό του σαράι από σήμερα ο Ερντογάν – Το έχτισε με 280 εκατ. ευρώ στο Πάρκο του Κεμάλ [εικόνες]

το σαράϊ του Καραγκιόζη!
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή αισθάνεται ότι είναι ο νέος σουλτάνος της Τουρκίας. Μόνιμος, ως το θάνατό. Έτσι συμπεριφέρεται και έτσι προγραμματίζει το κάθε του βήμα.
Από το 2011 είχε αρχίσει να χτίσει στην Άγκυρα, στη δασική φάρμα που φέρει το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ το νέο του σαράι.

Στο 300 στρεμμάτων πάρκο που ίδρυσε το 1925 ο Κεμάλ Ατατούρκ και χάρισε στο τουρκικό κράτος το 1937, δίπλα στο ακριβές αντίγραφο του σπιτιού που γεννήθηκε ο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και κοντά στα άγρια θηρία του παρακείμενου ζωολογικού κήπου, ο Ερντογάν δαπάνησε μέσα σε 3 χρόνια το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ για να χτίσει τη νέα του κατοικία που παράλληλα θα είναι και η καρδιά του τουρκικού κράτους.
Αρχικά, το 2011 το προόριζε για κτίριο των πρωθυπουργικών υπηρεσιών, όμως τα σχέδια του στην πορεία άλλαξαν και μαζί άλλαξε και η ονομασία του νέου κτιριακού συγκροτήματος. Ονομάστηκε Aksaray (Λευκό Σαράι) και από σήμερα σε αυτό θα εγκατασταθεί επισήμως ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας παραδίδοντας την έως σήμερα προεδρική κατοικία, το Μέγαρο Τσανκάγια (Cankaya Kusku) στον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 91 που ο πρόεδρος της Τουρκίας αλλάζει κατοικία. Το νέο του σπίτι αποτελείται από ένα μεγαλόπρεπο συγκρότημα κτιρίων συνολικού εμβαδού περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων που θα έχει 1.000 αίθουσες - δωμάτια.
Το γραφείο που έφτιαξε για τον εαυτό του ο Ερντογάν θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Και επειδή ο Ερντογάν ταλαιπωρήθηκε το περασμένο χρονικό διάστημα από τις υποκλαπείσες συνομιλίες του φρόντισε να είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι για να χτιστεί το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας έπρεπε να αποψιλωθεί ένα μικρό δάσος.