2.9.14

H Μάχη στον Αχυρώνα, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου (BINTEO)

.tt/


2 Σεπτεμβρίου 1958 Διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου.


 Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.



Σαν σήμερα, 56 χρόνια πριν, στον αχυρώνα Λιοπετρίου διεξήχθη μια από τις ενδοξότερες μάχες του Κυπριακού Ελληνισμού όπου ο Ανδρέας Κάρυος, ο Φώτης Πίττας, ο Ηλίας Παπακυριακού και ο Χρίστος Σαμάρας αρνούμενοι να παραδοθούν στο στρατό των Άγγλων αποικιοκρατών έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, την ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση της με την μητέρα Ελλάδα. Όλοι τους ήταν καταζητούμενοι, ο Ανδρέας Κάρυος και ο Φώτης Πίττας είχαν αποδράσει από τα κρατητήρια της Πύλας στις 12 Μαρτίου 1958, ο Ηλίας Παπακυριακού ανήκε στις ομάδες αποστολών του Βαρωσιού και ο Χρίστος Σαμάρας ήταν υπεύθυνος Λιοπετρίου.

Της μάχης προηγήθηκε η συνάντηση του Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα και Ηλία Παπακυριακού με τον Παναγιώτη Βαρδάκη, επίσης καταζητούμενο, στο Φοινίτζι. Έπειτα έφτασαν στο δημοτικό σχολείο Λιοπετρίου, μεσάνυχτα της 30 Αυγούστου, όπου τους περίμενε ο Χρίστος Σαμάρας και ομάδα Λιοπετρίτων. Έμειναν στο Λιοπέτρι και την αυγή ο Ανδρέας Κάρυος έστειλε τον Παναγιώτη Βαρδάκη στο κρησφύγετο του Λιοπετρίου. Την επομένη πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη με στελέχη του Λιοπετρίου και τα μεσάνυχτα έφτασαν πληροφορίες για ερχομό Αγγλικών στρατιωτικών αυτοκινήτων στο Λιοπέτρι και διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Οι καταζητούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν από το Λιοπέτρι δύο φορές. Τη πρώτη φορά πεζοί, κατά τη διάρκεια της νύχτα με συνοδό τον Χρίστο Μάστρο αλλά λόγω του πολυάριθμου αποσπάσματος του Αγγλικού στρατού αποφάσισαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο. Ωστόσο συνάντησαν Άγγλους στρατιώτες και ακολούθησε άγρια μάχη. Διέφυγαν και γύρισαν στο σπίτι του Παναγιώτη Καλλή, ιδιοκτήτη του αχυρώνα.

Ξημέρωσε η 1η Σεπτεμβρίου και το μεσημέρι οι καταζητούμενοι αγωνιστές μπήκαν στον αχυρώνα, μετακίνησαν τα άχυρα και ο Παναγιώτης Καλλής τους προμήθευσε με νερό, ψωμί, αυγά και ρούχα. Αργότερα ήχησε η στρατιωτική διαταγή για κατ’οίκον περιορισμό και αποκλεισμό. Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος αλλά ο Αγγλικός στρατός δεν εντόπισε κανέναν.

Τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου οι Άγγλοι χτύπησαν την πόρτα του Παναγιώτη Καλλή, με τη πληροφορία για την τοποθεσία των αγωνιστών. Προχώρησαν στον αχυρώνα και ένας στρατιώτης φώναξε τρεις φορές κατά διαταγή του Ταγματάρχη «Εσείς, παραδοθείτε εβγάτε εξώ, αλλιώς οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ εναντίον σας». Η απάντηση κάθε φορά ήταν ίδια, μία ριπή από το πολυβόλο τους.

Μέχρι την αυγή ο αχυρώνας είχε περικυκλωθεί από ενισχύσεις. Το πρωί της 2ης Σεπτεμβρίου 1958 ένας ολόκληρος στρατός είχε πάρει θέση για μάχη ενάντια στους τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ, αυτούς τους αγνούς πατριώτες, ήρωες της ελευθερίας και μάρτυρες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. «Παραδοθείτε» φώναξαν οι Άγγλοι από το μεγάφωνο, «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!» απάντησαν οι λεβέντες αγωνιστές και η μάχη ξεκίνησε.

Στις 2 το μεσημέρι έφτασε Αγγλικό ελικόπτερο και περιέλουσε τον αχυρώνα με βενζίνη και οι στρατιώτες με φλογοβόλα τον έζωσαν με φωτιά. Τότε, ένας ένας, οι αγωνιστές πραγματοποίησαν την έξοδο τους από τον αχυρώνα πυροβολώντας. Έπεσαν ένας ένας, παλικαρίσια, περνώντας στην αθανασία και στο πάνθεων των ηρώων.

Ως ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου θυμόμαστε, τιμούμε και δοξάζουμε τη θυσία των Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρίστου Σαμάρα που ως γνήσιοι Έλληνες Κύπριοι έπεσαν για την απελευθέρωση της βασανισμένης μας Πατρίδας και την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Η θυσία τους μας συγκινεί και μας εμπνέει ταυτοχρόνως, μας γεμίζει δύναμη για τον δικό μας αγώνα ενάντια στην Κατοχή, την επιβολή της άδικης, ρατσιστικής και διχοτομικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και το κομματικό κατεστημένο που την υποστηρίζει.

Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Ηλίας Παπακυριακού, Χρίστος Σαμάρας – 2 Σεπτεμβρίου 1958.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Γραφείο Τύπου

ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου