10.8.14

ΑΡΧΗΓΟΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: "ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ" Εσπευσμένα σε υπηρεσία από το 2016 τα Pak Fa και S-500 (vid)

ΑΡΧΗΓΟΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: "ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ"

Η Ρωσία από το 2016 θα έχει στην διάθεσή της τα δύο νέα υπερόπλα που θα αναβαθμίσουν κάθετα τις αεροπορικές της δυνάμεις και την αντιπυραυλική της προστασία, αφού θα τεθούν σε υπηρεσία το πολυαναμενόμενο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής πέμπτης γενιάς PAK FA T-50, και το α/α σύστημα μακρού βεληνεκούς S-500. 
 
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής Αεροπορίας στρατηγό  Viktor Bondarev τα δύο νέα οπλικά συστήματα θα τελειώνουν επιτυχώς της δοκιμές τους και θα παραληφθούν από τις ρωσικές ΕΔ εντός του 2016.
 
Στους σχεδιασμούς εκμοντερνισμού των ρωσικών ΕΔ περιλαμβάνονται και υποδομές στην Αρκτική καθώς εκεί σύντομα προβλέπεται το νέο μεγάλο γεωπολιτικό μέτωπο.
 
"Οι πτητικές δοκιμές του PAK FA (T-50)τελειώνουν σύντομα, και το 2016 η Αεροπορία σχεδιάζει να αρχίσει την παραλαβή του αεροσκάφους" είπε ο στρατηγός.
 
Είναι το πρώτο ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, φτιαγμένο από την Sukhoi Corporation. Μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί πέντε πρωτότυπα και περνούν από διάφορες δοκιμές. Το νέο μαχητικό θα αντικαταστήσει το Sukhoi Su-27s.
 
"Έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό Aviadarts δύο φορές και συμμετείχαν σε ακροβατικές πτήσεις σαν ζεύγη. Πιστεύω ότι το αεροσκάφος θα έχει λαμπρό μέλλον".
 
Μαζί με αυτό, το 2016 τίθεται σε υπηρεσία το S-500, το απόλυτο α/α της  Almaz Antei, είπε ο Bondarev. Η παραγωγός εταιρεία τελειώνει τις δοκιμές με τα καινούρια βλήματα του συστήματος, το οποίο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα ραντάρ εγχώριας κατασκευής.
 
"Οι πύραυλοι θα έχουν ένα εσωτερικό σύστημα ανίχνευσης και πληροφοριών, το οποίο θα αναλύει το εναέριο και ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον, και θα αποφασίζει το ίδιο για το ύψος του, την ταχύτητα του, και την κατεύθυνση πτήσης" αναφέρει ο στρατηγός.
 
Οι S-500 είναι η νέα προηγμένη εκδοχή των S-400 με στοιχεία ειδικά αφιερωμένα και σχεδιασμένα για να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους σε ύψος μέχρι και 200 χλμ. ενώ θα έχουν βεληνεκές μέχρι 400 χλμ. Το βλήμα θα αναπτύσσει ταχύτητα 5 χλμ/ώρα.
 
Το σύστημα αναμένεται να μπορεί να αναχαιτίσει 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους ταυτόχρονα. Επίσης το ραντάρ του είναι βελτιωμένη έκδοση σε σχέση με αυτό του S-400.
 
Ο στρατηγός Bondarev επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται εν ισχύ το σχεδιάγραμμα ανάπτυξης του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού  PAK DA. Μέχρι τώρα λίγα είναι γνωστά για το αεροσκάφος, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Tupolev Tu-95 και τα Tu-160 στην "ραχοκοκαλιά" της ρωσικής αεροπορικής πυρηνικής δυνατότητας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για ένα υποηχητικό αεροσκάφος με την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλου cruise με πυρηνική κεφαλή.
 
Ο στρατηγός δήλωσε ότι η Αεροπορία περιμένει την Tupolev να παράξει τα πρώτα πρωτότυπα του PAK DA στο τέλος της δεκαετίας και να ξεκινήσει την παραγωγή το 2021-2022.
 
Στο μεταξύ προγράμματα εκσυγχρονισμού για τα Tu-95 και τα Tu-160 είναι αρκετά για να κρατήσουν το ρωσικό στρατηγικό στόλο σε καλή κατάσταση για αποστολές μακράς εμβέλειας. 
 
Μεγάλη προσπάθεια θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Αρκτική, στους σοβιετικούς καιρούς διατηρούνταν ένα ευρύ δίκτυο από αεροδρόμια και σταθμούς ραντάρ στο Βορά το οποίο όμως παραμελήθηκε μετά τν κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
 
Με τα πλούσια αρκτικά κοιτάσματα να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά προς εκμετάλλευση η πιθανότητα συγκρούσεων αυξάνεται. "Δεν βλέπουμε προς το παρόν αντιπάλους στην Αρκτική, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση μελλοντικής πρόκλησης".
 
«Ανοίξαμε πάλι το αεροδρόμιο του νησιού Kotelny βόρεια της ανατολικής Σιβηρίας. Υπάρχουν σχέδια να μεγαλώσουμε τις βάσεις. Στο μέλλον ολόκληρα συντάγματα θα αναπτυχθούν εκεί».
 
 
 
 
 
  defencenet.gr