7.8.14

Ανεργος Αλβανός είχε έμβασμα 1.400.000 ευρώ και «τσουβάλια» με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών


Το ΣΔΟΕ «ψάχνει» ξέπλυμα με τζόγο!

«Ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ, λογαριασμοί-φάντασμα και κυκλώματα που διοχετεύουν τεράστια κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους αποκαλύπτουν οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). 
Ηδη στους οικονομικούς εισαγγελείς βρίσκονται στοιχεία από 64 cd, που εμπεριέχουν τις αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει 91 υποθέσεις, από τις οποίες οι 38 αφορούν εμβάσματα άνω των 5.000.000 ευρώ. Υπάρχουν άλλες 15 περιπτώσεις που αφορούν ποσά 1.000.000 ευρώ και τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά, ενώ σε 18 περιπτώσεις με εμβάσματα στο εξωτερικό ως εντολείς εμφανίζονται άτομα που περιλαμβάνονταν στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, βρέθηκε άνεργος που κατάγεται από την Αλβανία (αρχικά: Ν.Ρ.) και είχε στείλει έμβασμα ύψους 1.400.000 ευρώ στα Τίρανα. Οταν του ζητήθηκε από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσει το ποσό αυτό, ο ίδιος προσκόμισε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος ένα «τσουβάλι» με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών. Μόνο που, όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα από αυτά είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα, σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας! Ουσιαστικά, οι έρευνες των διωκτικών Αρχών διευρύνονται στην αλβανική μαφία και σε κυκλώματα που δρουν στον χώρο του τζόγου.
Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι, ενώ εμφανίζονται ως άποροι, διακινούσαν μεγάλα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ είναι σε θέση να αποδείξει ότι αρκετοί εξ αυτών δεν είχαν γνώση των συγκεκριμένων συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπερήλικα (αρχικά: Χ.Β.) ο οποίος φαίνεται ότι έστειλε στο εξωτερικό ποσό 5.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό του. Το ΣΔΟΕ κατάφερε να βρει ότι ο πραγματικός εντολέας ήταν ελληνική εταιρία ειδών υγιεινής. Σε πρώτη φάση, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι έγινε τραπεζικό λάθος. Επειδή όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, αναζητείται πιθανό κύκλωμα που με τον τρόπο αυτόν «ξέπλενε» μαύρο χρήμα.

Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις όπου, μετά τις αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ, οι ελεγχόμενοι έσπευσαν να διορθώσουν το... λάθος τους. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός πολιτικού μηχανικού από το Ναύπλιο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το 1.000.000 ευρώ που έβγαλε στο εξωτερικό, κι έτσι προσήλθε στην Εφορία και πλήρωσε το ποσό των 316.000 ευρώ. Σε άλλο έλεγχο που διεξήχθη, διαπιστώθηκε απόκρυψη εισοδήματος ύψους 200.000 ευρώ και ο ελεγχόμενος, μόλις ενημερώθηκε, κατέβαλε άμεσα στην Εφορία ποσό 100.000 ευρώ.
δημοκρατία
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/