14.7.14

ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ F-35 - ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ FARNBOROUGH AIRSHOW 2014: Ρωσική "κυριαρχία" με Su-35, Mig-29M2 και Yak-130 (vid)

Η Ρωσία κατεβάζει τα «δυνατά χαρτιά» στον τομέα της αεροναυπηγικής στη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση του κόσμου, στο Farnborough της Μεγάλης Βρετανίας και στοχεύει στις διεθνές αγορές και ιδίως σε αυτές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό «καμάρι», το F-35 θα απουσιάζει ακόμη και από τη στατική έκθεση, λόγω του ότι όλα τα αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα μετά το συμβάν με την φωτιά στην κινητήρα.

Η Διεθνής Έκθεση Farnborough Airshow-2014 ανοίγει τις πύλες της σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για την πλέον μεγάλη και δημοφιλής έκθεση, όπου κλείνονται ή συζητούνται deal πολλών δισ. ευρώ για τα προγράμματα των επόμενων χρόνων.
Από τα μέχρι στιγμής συμμετοχές πάντως φαίνεται πώς θα υπάρξει ρωσική «κυριαρχία». Άλλωστε οι πτήσεις των Sukhoi είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση σε κάθε airshow.  
«Έχουμε, παραδοσιακά,  συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό airshow και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τις τελευταίες τάσεις και τα πιο ελπιδοφόρα μοντέλα εξαγωγής.Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μαχητικά ελικόπτερα και αεροπλάνα για τις αντιπροσωπείες από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε στο RIA Novosti ο επικεφαλής της αντιπροσωπεία της Rosoboronexport, Σεργκέι Kornev.
Οι αγορές της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολλά υποσχόμενες τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και οι ισχυροί «παίχτες» έχουν ρίξει το βάρος τους σε, δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη Δύση και της μείωσης των εξοπλισμών.
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexprot ρίχνει λοιπόν στη «μάχη» το στρατηγικό και πολλαπολού ρόλου αεροσκάφος Sukhoi Su-35, το μαχητικό Mikoyan MiG-29M/M2, το προηγμένο εκπαιδευτικό Yakovlev Yak-130 και το Ilyushin Il-76MD-90A. Επίσης, τα ελικόπτερα Mi-35M, Mi-28NE, Ka-52.
Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να τονίσει τη σημασία της επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και μιλούν για τα «κοινά σχέδια στη διεθνή αγορά προς το συμφέρον των τρίτων χωρών», όπως δήλωσε ο κ. Kornev της Rosoboronexport που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των στρατιωτικών εξαγωγών της χώρας και συνεργάζεται με περισσότερες από 700 επιχειρήσεις και οργανισμούς στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς και με ξένες εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε μία πολύ άσχημη συγκυρία για τους Αμερικανούς, καθώς το καμάρι τους, ή τουλάχιστον αυτό που θέλουν να προωθήσουν στη διεθνή αγορά, το F-35, δεν θα δώσει το παρόν. Η φωτιά που ξέσπασε στον κινητήρα ενός εκ των αεροσκαφών οδήγησε στην καθήλωση όλων των μαχητικών.
Ωστόσο, θα βρίσκονται στην έκθεση με αυξημένη παρουσία τα μαχητικά της Ευρώπης, το Eurofighter και το Rafale, τα οποία επίσης «χτυπούν» διεθνείς διαγωνισμούς, όπως επίσης τα "μαγαθήρια" της πολιτικής αεροπορίας και πολλά άλλα αεροσακάφη.

 defencenet.gr