28.7.14

Τιμή στον αδικημένο Ελλαδίτη ήρωα του 1974 Ελευθέριο Χανδρινό, Κυβερνήτη του αρματαγωγού «Λέσβος»


Μνημόσυνο Ελευθέριου Χανδρινού, Κυβερνήτη του αρματαγωγού «Λέσβος»

«Εξαιτίας» του οι Τούρκοι βύθισαν και δυο αντιτορπιλικά τους κατά λάθος. Η Ελλάδα τον… τίμησε με στερήσεις βαθμού, επιπλήξεις και συγκάλυψη

Το όνομα του Ελευθέριου Χονδρινού στους νέους της Ελλάδας μπορεί να μη θυμίζει κάτι... Η Κύπρος, όμως, φρόντισε χθες να τιμήσει με Μνημόσυνο τον πλέον αδικημένο Ελλαδίτη ήρωα του 1974.
Δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία φρόντισε να κρατήσει στη σκιά έναν ακόμη άνθρωπο, έναν αξιωματικό που έκανε με το παραπάνω το καθήκον του. Κυβερνήτης του αρματαγωγού «Λέσβος» τον Ιούλιο του 1974, ο πλωτάρχης τότε Λευτέρης Χανδρινός κατόρθωσε με την ναυτοσύνη και την ευφυΐα του να προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στον τουρκικό στόλο και στην τουρκική αεροπορία κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.


Συγκεκριμένα, εξανάγκασε από μόνος του την τ/κ φρουρά της Πάφου να παραδοθεί άνευ όρων, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ισχυροποίηση της άμυνας της Κύπρου φέρνοντας πίσω άρον-άρον τους επαναπατριζόμενους στην Ελλάδα οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που είχαν ολοκληρώσει την θητεία τους. «Εξαιτίας» του οι Τούρκοι βύθισαν και 2 αντιτορπιλικά τους κατά λάθος. Η Ελλάδα τον… τίμησε με στερήσεις βαθμού, επιπλήξεις και συγκάλυψη...

Ο αντιναύαρχος παρέμεινε πιστός στις εθνικές επιταγές και ως άλλως μπουρλοτιέρης παρείχε υποστήριξη στις μαχόμενες ελληνικές δυνάμεις κανονιοβολώντας τον τουρκικό θύλακα στον Μούτταλο. Τα 900 περίπου βλήματα που εκτόξευσε κατά των αντιπάλων του συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης. Στη συνέχεια, με περίτεχνους ελιγμούς, κατάφερε να επιφέρει σύγχυση στην τουρκική αεροπορία και ναυτικό, με αποτέλεσμα 4 τουρκικά μαχητικά και δύο αντιτορπιλικά να τεθούν εκτός μάχης, αφήνοντας τη θάλασσα της Πάφου ανοικτή και προσβάσιμη για τις ελληνικές δυνάμεις.

«Δεν μας πάει η μισή πατρίδα»
Μηνύματα ενότητας και σταθερότητας στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων και του Ελευθέριου Χανδρινού, στον ιερό ναό του Αγίου Κενδέα στην Πάφο, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας λύσης -όπως είπε- που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα τα καταργεί, που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών και που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας μας.
Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς, γιατί, σημείωσε, δεν μας πάει η μισή πατρίδα. Προσβλέπουμε, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, σε μια πατρίδα όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού και θα παρέχονται όλες οι προϋποθέσεις για ευημερία, προκοπή, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως με την ευκαιρία του χθεσινού μνημοσύνου, σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι του εθνικού μας πεπρωμένου και ανασηκώνοντας το βάρος της υπέρτατης θυσίας των ηρώων μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί, γιατί, σημείωσε, οφείλουμε να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές.

«Θα συντηρούμε τη φλόγα του αγώνα»
Διαβεβαίωσε, τέλος, τους αθάνατους καταδρομείς αλλά και τον ηρωικό Αντιναύαρχο Ελευθέριο Χανδρινό πως θα συντηρούμε τη φλόγα του αγώνα τους με κάθε μέσο. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο κ. Μιχαηλίδης εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας επέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Ελευθέριου Χανδρινού και συγκεκριμένα στην κόρη του, Μαρία. Από την πλευρά του ο Οικονόμος του Αγίου Κενδέα, απευθυνόμενος στις δύο κόρες του Κυβερνήτη του αρματαγωγού «Λέσβος», ανέφερε πως στην εκκλησία του Αγίου Κενδέα μνημονεύεται η μνήμη του πατέρα τους και ακολούθως προσέφερε στις δύο κόρες του ως ενθύμιο και φυλαχτό την εικόνα του Αγίου. Ακολούθησε μπροστά το μνημείο των ηρώων προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, μονόλεπτος σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/