9.7.14

Συγκεντρώνονται ή όχι οι 120 υπογραφές για το δημοψήφισμα;


Με το βλέμμα στραμμένο στις 120 υπογραφές που απαιτούνται για την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ ξεκίνησε στο Α΄Θερινό Τμήμα η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Δέκα πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν πρώτοι την πρότασή τους για δημοψήφισμα και το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ, αν δηλαδή θα μιλά μόνον για το ψηφισμένο νομοσχέδιο ή εάν θα ζητά την κατάργηση όλων των νόμων.

Μέχρι στιγμής πάντως, έχοντας ως δεδομένο ότι και το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα, οι υπογραφές που αθροίζονται ξεπερνούν τις 120 που απαιτούνται βάσει του Συντάγματος. Σε αυτές δεν προσμετρούνται οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αν η πρόταση του ΚΚΕ ζητά κατάργηση όλων των νόμων, δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός για να γίνει η συζήτηση για την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Οι δέκα πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι κ.κ. Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης , Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης , Χρ. Γιαταγάνα ,Κ. Γιοβανόπουλος , Μ. Ιατρίδη , Β. Καπερνάρος , Γ. Κασαπίδης, νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θ. Τζάκρη.
Ξεκάθαρο είναι, πάντως, το «όχι» της κυβέρνηση για το  ότι δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παράλληλα στέλνει νέο μήνυμα στον Ευάγγελο Μεϊαμαράκη να κλείσει το θέμα της συζήτησης στην Ολομέλεια.
«Αυτές οι απόψεις  περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε  κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη. 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους επέμεινε στις θέσεις του, χωρίς να πάρει πίσω τίποτα απ΄ όσα είπε. «Έχω την άποψη μου, τη λέω, την ξαναλέω και δεν παίρνω πίσω τίποτα απ´ όσα είπα χθες».
Από την πλευρά του πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, γιατί, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)», επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

antenna