2.4.14

Η Συρία μετακινεί συστήματα ενισχύοντας την αντιαεροπορική άμυνα της στα σύνορα με την Τουρκία

Ο Συριακός Στρατός προχωρά σε μετακινήσεις και ανάπτυξη περισσότερων συστοιχιών αντιαεροπορικών συστημάτων στα σύνορα με την Τουρκία για την ενίσχυση τους και την αποτροπή εχθρικής ενέργειας από την πλευρά της Άγκυρας. Η Συρία αλλάζει τακτική και φαίνεται πώς δεν θα διστάσει να καταρρίψει τουρκικό μαχητικό αν αυτό παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Η τακτική αυτή επιβεβαιώνεται και από την αποστολή COMAO που πραγματοποίησαν χθες αεροσκάφη Su-24 και Mig-29 στην περιοχή του Kassab. Όταν τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν αντιαεροπορικά συστήματα SA-5 και SA-17 εγκλώβισαν για περίπου 15 λεπτά τα αεροσκάφη της Άγκυρας έτοιμα να τα καταρρίψουν σε τυχόν επιθετική τουρκική ενέργεια.
Επικαλούμενη πηγές από το Συριακό Στρατό και τη Χεζμπολάχ η εφημερίδα «Αλ Ράι», όπως και άλλα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για μετακινήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στα σύνορα, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών μαχητικών.
Η ανάπτυξη τους έχουν να κάνει με τις ωμές ενέργειες της Άγκυρας και ειδικότερα την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους βόρεια της Λαττάκειας από τουρκικό πυραυλικό σύστημα, ενώ αυτό βομβάρδιζε θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών εντός Συριακών εδαφών.  
Η Συρία διαθέτει στο οπλοστάσιο της όσον αφορά στην αντιαεροπορική ασπίδα της ρυμουλκούμενους εκτοξευτές πυραύλων SA-2 και SA-3Goa (που έχει εκσυγχρονίσει) και αυτοκινούμενους εκτοξευτές SA-6Gainful. Έχει επίσης μονάδες και συστήματα εγγύς βεληνεκούς τύπου Shorads, μεταξύ των οποίων OSA, Strela, Buk και Pantsir.  
Τα στρατηγικά συστήματα της Συριακής Αεράμυνας κατά βάση είναι αναπτυγμένα στις πόλεις Χομς, Χαλέπι (όπου ο Συριακός έχει ανακτήσει από τους ισλαμιστές-αντάρτες το μεγαλύτερο μέρος του), στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στις παραλιακή ζώνη προς τη Μεσόγειο και στα υψίπεδα του Γκολάν.
Δεδομένης ωστόσο της επιθετικής στάσης της Τουρκίας η Συρία προχώρησε σε μετακινήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων, χωρίς ωστόσο να αποδυναμώνεται η διάταξη τους απέναντι στο βασικό εχθρό της που είναι η Ισραηλινή Αεροπορία.
Σημειώνεται ότι η Συρία για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας έχει ζητήσει από τη Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα S-300, κάποια από τα οποία πιθανόν να έχει παραλάβει και αναπτύξει.
defencenet.gr