5.4.14

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Mir» του Κρατικού Πανεπιστημίου θαλάσσιας και ποτάμιας ναυσιπλοΐας «Ναύαρχος Μακάροφ» της Αγίας Πετρούπολης, πραγματοποιεί θαλάσσια πορεία με σύνθημα «Δόξα στο Ρώσικο Ναυτικό!», η οποία είναι αφιερωμένη στην 300η επέτειο της ναυμαχίας, υπό τις εντολές  του Πέτρου του Πρώτου, επί του Στόλου της Σουηδίας στο ακρωτήριο Gangut, η οποία αποτελεί την πρώτη νίκη στην ιστορία του ρωσικού στόλου.

    Στις 8 - 11 Απριλίου 2014 το ιστιοφόρο θα επισκεφθεί το λιμάνι της πόλης της Θεσσαλονίκης.
    Στα πλαίσια του σχεδιασμού του ταξιδιού, στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Πετρούπολη, προς τιμή της νίκης της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλεμο, αγιογραφήθηκε η εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντίμιρ.
     Η εικόνα παραδόθηκε στην Μονή Βατοπεδίου, όπου στις 10 Απριλίου θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία όσων συμμετέχουν στη θαλάσσια πορεία με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Σ. Ο. Μπαρίσνικωφ, ώστε να λάβουν μέρος στην τελετή του αγιασμού της. Μετά η εικόνα θα παραδοθεί στο ιστιοφόρο «Mir», το οποίο θα κατευθυνθεί από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα βρίσκεται από τις 12 ως 14 Απριλίου τ.ε., και κατόπιν η πορεία θα συνεχιστεί σε τόπους στρατιωτικής δόξας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο (Τσεσμέ, Ναβαρίνο), καθώς επίσης και στη Βαλτική (Νήσοι Άλαντ, χερσόνησος Hanko).
    Τελική εκδήλωση της εκστρατείας θα είναι η επιστροφή του ιστιοφόρου «Mir» στην Αγία-Πετρούπολη τον Αύγουστο και η πανηγυρική παράδοση της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
    Το ιστιοφόρο «Mir» θα παραμείνει ανοικτό για επισκέψεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, στις 9 και 10 Απριλίου τ.ε. από τις 10.00 ως 18.00 στην προβλήτα του Επιβατικού Σταθμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Το ιστιοφόρο «Mir»,  κατασκευής 1987, είναι ένα τρικάταρτο σκάφος με πλήρη  εξοπλισμό ιστιοφόρου. Το μήκος του σκάφους είναι 109,6 μ., το βύθισμα 6,6 μ., το πλάτος 14 μ., το συνολικό εμβαδόν των ιστίων 2771 τ.μ., το ύψος του μεσαίου καταρτιού - 49,5 μ. Χωράει μέχρι και 200 επιβάτες. Το πλοίο επανειλημμένα έχει κερδίσει βραβεία στους πιο διάσημους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Cutty Sark. Το 1992 νίκησε την μεγάλη ρεγκάτα, αφιερωμένη στην 500η επέτειο ανακάλυψης της Αμερικής

http://roykoymoykoy.blogspot.gr/