3.4.14

Στο Δημόσιο παραμένει το σπίτι στην Ακρόπολη του Άκη Τσοχατζόπουλου

   Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, επέβαλε το πενταμελές εφετείο στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», που αφορά το ακίνητο της Ακρόπολης.
     Επιπλέον, με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 210.000 ευρώ στον πρώην υπουργό, στον οποίο -για πρώτη φορά απ΄όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη- αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
    Η απόφαση επί της ποινής ελήφθη κατά πλειοψηφία, με δύο μέλη του δικαστηρίου να διατυπώνουν την άποψη ότι στο κ. Τσοχατζόπουλο πρέπει να επιβληθεί μικρότερη ποινή.
    «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε πως δεν είχε πρόθεση απόκρυψης του περιουσιακού στοιχείου του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τη δήλωση πόθεν έσχες. Επειδή, όμως, ήταν η τελευταία του δήλωση, που υποχρεούνταν να κάνει, θεωρούσε ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται σε κανέναν πολλώ δε μάλλον σε πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς που είναι περισσότερο υποχρεωμένοι από άλλους πολίτες να γνωρίζουν κι όχι να παραβαίνουν το νόμο. Ήταν ηθελημένη η απόκρυψη. Ζητώ την ενοχή του«, είπε η Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι«προέβη ηθελημένα στη μη δήλωση του ακινήτου, για να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων».
    Ο πρώην υπουργός, που εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για την υπόθεση των εξοπλιστικών, επιχείρησε στην απολογία του να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση όπου του είχε επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών, χρηματική ποινή 525.000 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.
    Παράλληλα,  στο ελληνικό Δημόσιο παραμένει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μετά την επικύρωση της απόφασης δέσμευσης στην οποία προχώρησε, με τη σημερινή ετυμηγορία του, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που καταδίκασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
    Ο πρώην υπουργός έχει το δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης.
    Με τη σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο που δίκασε σε δεύτερο βαθμό τον κ. Τσοχατζοπουλο για τη μη δήλωση του ακινήτου της Ακρόπολης, το 2010, επέβαλε στον πρώην υπουργό και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
    Στην απολογία του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε άγνοια νομού και κατήγγειλε και πάλι ότι υπήρξε θύμα «μιντιακών συμφερόντων». Ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι στο επίμαχο πόθεν εσχες έπρεπε να δηλώσει το πολυσυζητημένο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της δήλωσης το χειριζόταν η λογίστρια και ο δικηγόρος του.
Πρόεδρος: Όλα δηλαδή ήταν μία πλάνη;
Τσοχατζόπουλος: Όχι μόνο πλάνη, αλλά δεν υπήρχε και καμία πρόθεση. Έχει σημασία για εμένα, μετά από 28 χρόνια πολιτικής δράσης, αφού δεν είχα κανένα λόγο να κρύψω οτιδήποτε. Βέβαια, η αγορά του σπιτιού στάθηκε αφορμή, για να δεχτώ επιθέσεις, μία επικοινωνιακή καταιγίδα που οδήγησε στην καταστροφή.
    Στην περίπτωση που η απόφαση αυτή επικυρωθεί και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, το περίφημο σπίτι περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.
    Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης μετά την καταδίκη του για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας.

http://roykoymoykoy.blogspot.gr/2014/04/8_3.html