12.4.14

Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Λούγκανσγκ – Ρωσικά ελικόπτερα σε μεγάλους σχηματισμούς πραγματοποιούν επίδειξη δύναμης (Βίντεο)

Μόνο ως έκρυθμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην ανατ. Ουκρανία, πλέον καθώς ρωσόφωνες δυνάμεις έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια εκτός από το Donetsk το Lugansk και το Sloviansk και τρεις ακόμη πόλεις στην  Druzhkovka στο Krasnoarmeis και στο Krasniy Liman.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Κιέβου βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορεί να αντιπαρατάξει κανενός είδους αντίδραση, εκτός από περιορισμένης κλίμακας περιστατικά όπως αυτό στο Kramatorsk όπου σύμφωνα με αναφορές έγινε ανταλλαγή πυρών αστυνομικών με ένοπλους οι προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικό σταθμό όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση του Κιέβου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov εντοπίστηκαν όπλα AK 100 με προσαρμοσμένες οπλοβομβίδες λέγοντας πως αυτό είναι το όπλο των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα πάντα με τον Avakov οι αστυνομικοί του κτιρίου ανταπέδωσαν τα πυρά ο ίδιος όμως δεν διευκρινίζει εάν ο αστυνομικός σταθμός καταλήφθηκε ή όχι. Για άλλη μια φορά πάντως η κυβέρνηση του Κιέβου και όπως αναφέρει ο Avakov αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας  στις 21:00 σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί.
«Μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης»,πρόσθεσε ο Avakov χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Στο Donetsk τώρα το ερώτημα που κυριαρχεί είναι  εάν ήταν ρωσικό το μαχητικό που χαιρέτισε τους διαδηλωτές στο Lugansk και το οποίο πέταξε πάνω από το κτίριο της SBU που βρίσκεται υπό κατάληψη από τους ρωσόφωνους διαδηλωτές ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Το αεροσκάφος –πιθανότατα ένα Su-27- πέταξε πάνω από το κτίριο της SBU σήμερα στις 3 το μεσημέρι και οι διαδηλωτές έξω από το κτίριο που βρίσκονται προς υποστήριξη των καταληψιών το χαιρέτησαν με επευφημείς όταν ο πιλότος του –σύμφωνα με αναφορές-  χαιρέτησε τους διαδηλωτές κουνώντας τα φτερά του.
Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση βέβαια το μαχητικό να είναι ουκρανικό σε μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους διαδηλωτές αλλά όπως φαίνεται και στο βίντεο όποιο μπορεί να ήταν η πρόθεση του πιλότου μόνο αρνητικό αντίκτυπο δεν είχε στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από την SBU.
Η ρωσική ετοιμότητα πάντως των δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία είναι στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Τουλάχιστον 240 μονάδες της ρωσικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας του Στρατού είναι ανεπτυγμένες σε διάφορα αεροδρόμια ενώ όπως φαίνεται στο βίντεο μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις είτε σε σχηματισμούς είτε μεμονωμένα.
Ταυτόχρονα η παρουσία των ρωσόφωνων δυνάμεων εδραιώνεται παντού στην Νότια και Ανατολική Ουκρανία.
Άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έχουν στήσει  οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Donetsk και  Lugansk όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο.
Τέλος όπως ανακοίνωσε ο βοηθός πρωθυπουργός της Κριμαίας με μήνυμά του η απελευθέρωση της Νότιας και ανατολικής Ουκρανίας έχει ξεκινήσει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr