8.2.14

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι


Οι δικαστές έκριναν ότι απειλείται η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών - Η απόφαση πάντως αναπέμπεται για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου
Με μια ψήφο διαφορά το πρώτο «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα ακίνητα κρίθηκε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Λόγω της μιας ψήφου, αλλά και της σοβαρότητας της υπόθεσης, που για άλλη μια φορά βάζει «φωτιά» στην κυβέρνηση, η υπόθεση αναπέμπεται για οριστική κρίση στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Οι δικαστές έκριναν ότι η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών σε τέτοιο βαθμό που φτάνει μέχρι το σημείο να απειλεί την αξιοπρεπή διαβίωσή τους
Το Έκτακτο  Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με την απόφαση 293/2014 κρίθηκε ότι επιβλήθηκε με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου (τετραγωνικά, παλαιότητα κλπ) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου που καλούταν να το πληρώσει, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. 
Οι δικαστές, με ψήφους 3-2, έκριναν ότι οι συνθήκες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών σε τέτοιο βαθμό που φτάνει μέχρι το σημείο να απειλεί την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Επίσης κρίθηκε ότι το επίμαχο «χαράτσι» δεν είναι τέλος αλλά φόρος και η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Οι Συνταγματικές διατάξεις που παραβιάζονται είναι ο σεβασμός στην αξία των πολιτών, η ισότητα, το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, η προστασία της οικογένειας αλλά και το άρθρο που προβλέπει ότι οι φόροι επιβάλλονται μόνο εφόσον προβλέπονται από σχετικό νόμο. 
thetoc.gr