25.2.14

Ξεπουλάνε το Ελληνικό …!

Τα έχουμε γράψει για το κορυφαίο ίσως «φιλέτο» του τομέα του real estate διεθνώς, την έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, με έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη του Μονακό και απίστευτες υπεραξίες κρυμμένες, τις οποίες για κάποιον «μαγικό» λόγο άπαντες προσποιούνται ότι δεν κατανοούν.
Θετική έκπληξη μας προκάλεσε η παρέμβαση για το θέμα της Ρένας Δούρου, στην οποία κάνει λόγο για «πολεοδομικό τερατούργημα», για «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «οικονομικό σκάνδαλο»…

Ας δούμε την παρέμβαση και θα προσθέσουμε και κάποια δικά μας στη συνέχεια:
«Η δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού δεν πρέπει να περάσει. Γιατί δεν είναι αξιοποίηση αλλά ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και τσιμεντοποίησης. Σήμερα ο διαγωνισμός για την δήθεν αξιοποίηση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.
Την Πέμπτη, 27 του μήνα, είναι η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού για την υποβολή των τελικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για το τελικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε τη διαδικασία αυτή καιτον ρόλο της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Του ΤΑΙΠΕΔ που κρατά μυστική τη σύμβαση με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Απαιτούμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά».
Πόσες φορές έχουμε διαμαρτυρηθεί, ότι έχουν βγάλει υποτίθεται για αποκρατικοποίηση ακίνητα του δημοσίου, ζητώντας να εισπράξουν περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα νούμερο παντελώς αυθαίρετο, αφού κανένας κυβερνητικός ή τεχνοκράτης δεν είπε το αυτονόητο: «Ρε παιδιά, πως προκύπτει αυτό το νούμερο; Δεν πρέπει να βάλουμε έναν αρμόδιο φορέα, ανεξάρτητο, να εκτιμήσει την αξία αυτών των ακινήτων;».
Ρίχνοντας μάλιστα μια ματιά σε όσα το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:
«ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι∆ΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ»
Σύσταση − Σκοπός
Επωνυµία − Έδρα − ∆ιάρκεια
1. Συνιστάται ανώνυµη εταιρεία µε την επωνυµία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Ι∆ΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ταµείο). Το Ταµείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του ∆ηµοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων Ν.Π.Δ.Δ. ή των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ.
2. Το προϊόν αξιοποίησης χρησιµοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωµή του δηµοσίου χρέους της χώρας, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επόµενου άρθρου.
3. Το Ταµείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος, σύµφωνα µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονοµίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και δεν εφαρµόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το µετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άµεσα ή έµµεσα, στο Ταµείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο ∆ηµόσιο, µε εξαίρεση όσων ρητά ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. (http://hradf.com/uploads/files/Mesoprothesmo.pdf)
Ρε παιδιά, εδώ γράφει ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, δεν λέει ΕΚΠΟΙΗΣΗ και για να αξιοποιήσεις κάτι στην ιδιωτική οικονομία, χρειάζεται εκτίμηση του ακινήτου, χρειάζεται σαφέστατο επιχειρηματικό σχέδιο, βάση του οποίου θα αξιολογηθεί εάν πρόκειται περί αξιοποίησης ή εκποίησης!!! Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό;
Κάποτε ήταν έτοιμο να δοθεί η έκταση αυτή που είναι καλύτερη από το Μονακό και όχι μόνο λόγω της τριπλάσιας έκτασής του, για 5 δισεκατομμύρια ευρώ στον Εμίρη του Κατάρ, σε μια φημολογία που σε σοβαρές χώρες θα είχε προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση εισαγγελέα.
Ως… μικρολεπτομέρεια αναφέρουμε, ότι αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν σύμβουλος της καταριανής κυβέρνησης μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε τα καινούργια του καθήκοντα! Και μη μας πουν ότι «φωνασκούμε» διότι είμαστε γενικά εχθρικοί απέναντι στις επενδύσεις! Φωνάζουμε για την ανάγκη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης των κρυμμένων υπεραξιών της ελληνικής επικράτειας!
Αξιοποίησης όμως, όχι εκποίησης και στην περίπτωση του Ελληνικού η υπόθεση «φωνάζει» από μακριά, ότι τα νούμερα που ακούγονται είναι τουλάχιστον αστεία… σε βαθμό παρεξηγήσεως. Πιθανόν δεν εννοούμε όσα ακριβώς πιστεύει η Ρένα Δούρου, μπράβο της όμως που «σηκώνει» το θέμα, διότι έχουμε ακούσει πολιτικούς και πολιτικάντηδες να αναφέρονται στο θέμα, πεπεισμένοι ότι προσφέρουν… εθνικό έργο.
Επειδή η υπόθεση όμως είναι τουλάχιστον εξόφθαλμη, βλέπουμε μεγάλες «φουρτούνες» στην πορεία, διότι τέτοιες διαδικασίες συνήθως μπλέκουν στα δικαστήρια και δεν αρκεί η «πολιτική βούληση» για να τις ξεμπλέξει, αφού όλοι δείχνουν να ξεχνούν ότι η χώρα τελεί σε «ειδικό καθεστώς» λόγω Μνημονίου, το οποίο φαίνεται ότι είναι πολλοί περισσότεροι από τον Χρυσοχοΐδη που δεν το έχουν διαβάσει.
Θα επανέλθουμε, διότι οι δημοσιογραφικές μας «κεραίες» έχουν πιάσει διάφορα περίεργα «σήματα» και μάλιστα από τις τοπικές αρχές.
πηγη: defencepoint