19.2.14

Θεσσαλονίκη: Με την κατάθεση δημοτικής υπαλλήλου συνεχίστηκε η δίκη Παπαγεωργόπουλου

Συνάντηση μεταξύ υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2008, όταν αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, βρέθηκε, χθες, στο επίκεντρο της 11ης μέρας της δίκης για την υπεξαίρεση, υπόθεση που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Σύμφωνα με την υπάλληλο του δήμου και μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Αγοραστή Μόσχογλου, η συγκεκριμένη συνάντηση διοργανώθηκε εκτάκτως, όταν αποκαλύφθηκε από το ΤΥΔΚΥ ότι δεν είχαν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές προς το συγκεκριμένο ταμείο. Όπως είπε η ίδια, στη μάζωξη αυτή, πήρε μέρος και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ενώ κάποια στιγμή έκανε την εμφάνισή του ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας. «Στη συνάντηση ήρθε και ο Λεμούσιας που ρώτησε 'τι γίνεται εδώ' κι όταν ενημερώθηκε για το άνοιγμα είπε 'να ενημερώσετε τον δήμαρχό σας'» κατέθεσε η μάρτυρας.

Τα όσα είπε η τελευταία, προκάλεσαν την παρέμβαση του Μ. Λεμούσια, ο οποίος, πήρε το λόγο, προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή: «Εγώ είπα να ενημερώσετε τον αντιδήμαρχό σας (σ.σ. επί των Οικονομικών). Έμεινα έκπληκτος. Δεν το πίστεψα, θεώρησα αδιανόητο να είχε συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ. άνοιγμα). Πήρα τον δήμαρχο που βρισκόταν στο Ντουμπάι», είπε ο κατηγορούμενος.
Από την πλευρά του, ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, Γιώργος Γκαϊδατζής, περιγράφοντας την τότε αντίδραση του Μ. Λεμούσια, σημείωσε: «Γέλασε, του φάνηκε αστείο. Χαριτολογώντας είπε ότι 'κι εμένα μου χρωστάτε 2 εκατ., δώστε τα τώρα'. Είπε να συνεχίσουμε την έρευνα και να ενημερώσουμε τον αντιδήμαρχο». Ο ίδιος επισήμανε στο δικαστήριο ότι είχε ενημερώσει 20 μέρες πριν τη συνάντηση αυτήν τον τότε αντιδήμαρχο οικονομικών (σ.σ. Νίκο Μακραντωνάκη) για το έλλειμμα.
Στο μεταξύ, καταθέτοντας στο δικαστήριο η Αγ. Μόσχογλου, η οποία θήτευσε στο τμήμα εξόδων του δήμου, περιέγραψε την «ακαταστασία» που διαπίστωσε στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, παρατηρώντας ότι βρήκε «μία κατάσταση που είχε παγιωθεί χρόνια πριν» και στην οποία «δεν μπορούσε να παρέμβει».
Ερωτηθείσα για τον πρώην γενικό γραμματέα, είπε ότι ήταν «αυστηρός προϊστάμενος» κι ότι «φαινόταν πως είχε πολλές γνώσεις». Για τον Π. Σαξώνη, σημείωσε ότι μόλις άρχισε η έρευνα στο δήμο «ήταν αγχωμένος».
Κατέθεσε δε ότι είχε ακούσει από πολλούς διαχειριστές ταμείων να λένε «πρώτα να πάρει χρήματα ο Παναγιωτάκης». Ρωτήθηκε, τέλος, για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην ταμία, λέγοντας ότι γνώριζε για το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που διατηρούσε, και στο οποίο, σύμφωνα με την ίδια, δούλευαν ορισμένοι συνάδελφοι δημοτικοί υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και μία υπάλληλος, για την οποία έγινε εισήγηση να αναλάβει τα καθήκοντα του Π. Σαώνη όταν αυτός έλειπε, διότι δεν είχε αντικαταστάτη, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την ίδια μάρτυρα, η οποία θα εξεταστεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
agelioforos