24.2.14

Φουντώνουν τα σενάρια για την Αμμόχωστο


Efenpress: Το "τυράκι"  το βλέπετε.Τη φάκα δεν τη βλέπετε Κύπριοι;

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και με αφορμή την τελευταία δήλωση στήριξης του Προέδρου Ομπαμα για μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, εφόσον συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες, τα σενάρια φουντώνουν και κάνουν λόγο για χρηματοδότηση μελέτης από τους Αμερικάνους, με σκοπό την ανακατασκευή της κλειστή πόλης της Αμμοχώστου, στη βάση ενός μοντέλου ''πράσινης ανάπτυξης''.

Τα εν λόγω σενάρια και ευρύτερα ο αμερικανικός σχεδιασμός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να ενισχυθούν οι συνομιλίες για λύση.


Στο μεταξύ, ιδέες και προτάσεις για την αναβίωση της Αμμοχώστου, καθώς και εκτιμήσεις για τις προκλήσεις και κοινωνικές επιπτώσεις της, συζητήθηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε στο London School of Economics, το Ελληνικό Παρατηρητήριο και το Τμήμα Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του λονδρέζικου πανεπιστημίου.

Το συνέδριο είχε τίτλο "Αναβιώνοντας την Αμμόχωστο: Από πόλη-φάντασμα σε οικολογική πόλη;" Όπως ανέφερε το Μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο», Γιώργος Λόρδος, ''τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στοχεύουν στο να ξεκινήσουν ένα διάλογο για μία νέα, σύγχρονη πόλη, η οποία δε θα καλύψει απλώς τα 40 χαμένα χρόνια, αλλά θα σταθεί αντάξια στις απαιτήσεις των καιρών. Προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της Αμμοχώστου είναι η ανάπτυξη όχι μόνο των περίκλειστων Βαρωσίων, αλλά
όλης της Αμμοχώστου''.

Το συνέδριο εξέτασε αρχικά τις τεχνικές παραμέτρους της ιδέας, από τη ρυμοτομία έως την ανάπτυξη της πόλης σε οικολογικό πρότυπο, αλλά και την κοινωνική οπτική μiας ανοιχτής δικοινοτικής Αμμοχώστου και στο πώς μνήμες, αντιλήψεις και εσφαλμένες αντιλήψεις μπορούν να ενσωματωθούν στο μέλλον της πόλης.

Με την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα με την κοινότητα Κοντέας, ασχολήθηκε και ο ξένος τύπος.

Η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times, με εκτενές ρεπορτάζ που έφερε τον τίτλο «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώνονται για την αποκατάσταση μιας Εκκλησίας και ενός δεσμού», καταπιάστηκε με την επαναλειτουργία της εκκλησίας τους Αγίου Χαραλάμπους.

Τεχνίτες από τις δύο κοινότητες, αναφέρει το ρεπορτάζ, μετά από διετείς εργασίες, έφεραν την εκκλησία σε λειτουργήσιμη κατάσταση, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, ενώνοντας 500 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.  
sigmalive